PAKAO NA AERODROMU KABUL: Hiljade civila juri ka avionima da se spasi od talibana! Vise, guraju se i penju na letelice VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

vODITE NAS ŠTO DALJE

PAKAO NA AERODROMU KABUL: Hiljade civila juri ka avionima da se spasi od talibana! Vise, guraju se i penju na letelice VIDEO

Planeta -

Priča o tome kako su Talibani zauzeli Kabul i kako je zbrisao predsednik u ostavci Ašraf Gani više nije vest dana na svetskim medijima. Talibani već patroliraju gradom, proglasili su Islamski emirat Avganistan i počeli da uvode šerijatsko pravo. Naravno prethodno su najurili one koji su hteli neku prelazni vladu i neke kooministre. Za to vreme prava drama odvija se na aerodromu Hamid Karzai, odkale dolaze stravični snimci očajnih Avganistanaca koji iz straha od osvete pokušavaju da se domognu letelice.

Sinoćne scene mase koja trči do aviona po stajanci, marinaca koji formiraju kordon i pucaju u vazduh da zaustave pomahnitalu masu očajnika da uđe u aerodromsku zgradu i dočepa Zapada, ma bilo koje zemlje samo što dalje iz pakla Avganistana.

Scene od jutro još očajnije, valjda zato što je dan, pa se jelte vidi sve jasnije. Na snimcima očaj. Civili jurišaju što pre da stignu do aviona. Ne bira se više da li je civilni ili vojni transportni samo da ih što dalje odvede iz pakla zvanog Avganistan. Ljudi se vešaju po pokretnim mostovima koji vode od gatova do letelica. Upadaju na silu.

Oni što su poleteli, mogu da odahnu, ali sa tugom i setom gledaju oni one što su ostali, a oni njih što su poleteli iz pakla.

Američka vojska i dalje kontroliše aerodrom, a u evakuaciju se uključuju i teški transportni helikopteri. Još samo što nisu uključili i ultralake letelice, odnosno sve što može da leti.

Elem, u svakom slučaju vazdušni most je uspostavljen. Iako se čini da je sve poprilično haotično najorganizovaniji su poslovično Britanci koji su prvi uspostavili nekakv red i organizovali er lift prebacivanja Britanaca, ali i Avganistanaca koji su radili za njih. U pitanju je nekih 800-820 osoba, po nekim porcenama i znatno manje oko 320.

Inače, po društvenim mrežama od sinoć kruže, više kolaju glasine da su američki vojnici pucali na narod koji je prodro na aerodrom, da su bacali bomeb i svakave gluposti kao i da je bilo granatiranja, ali sve to nije istina.

U svakom slučaju pakao na zaemlji. Ovde na kraju vlaja dodati i da ma koliko se državni sekretar Entoni Blinken upinjao da pokaže da evakuacija iz Kabula nema veze sa padom Sajgona. Čovek je galamio i podvriskivao, besnio, ali avaj. Ovj e po scenama gore nego Sajgon 1975. Bilo kako bilo scene sa aerodroma kabul definitivno će potpuno istisnuti slike iz severnovijetnamskog zauzimanja Sajgona.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track