ONI ĆE SE OMRSITI OD POBEDE TALIBANA: Nakon ulaska islamista u Kabul, ove zemlje će imati najviše koristi od promene vlasti! VIDEO
Foto: Profimedia, Printscreen

Avganistan

ONI ĆE SE OMRSITI OD POBEDE TALIBANA: Nakon ulaska islamista u Kabul, ove zemlje će imati najviše koristi od promene vlasti! VIDEO

Planeta -

Pobednici u Kabulu biće oni koji imaju koristi od preuzimanja vlasti od strane talibana. Oni će takođe biti oni koji imaju koristi ili navijaju jer SAD izgledaju ponižene.

Među tim "dobitnicima" su Katar, Rusija, Kina, Pakistan, Turska i Iran. To se može videti na različite načine. Većina ovih zemalja ugostila je Talibane ili ih prećutno podržala. Drugi, poput Turske, nastojali su da imaju ulogu u post-američkom Avganistanu, prenosi Džeruzalem post.

Iranski mediji puni su priča koje tvrde da talibani neće izvoziti ekstremizam niti pretiti bilo kome i da je Iran uvijek pomagao avganistanskom narodu. Iranski zvaničnik Ali Šamkani, na primer, dao je pozitivne izjave o ulozi Irana u Avganistanu.

U međuvremenu, katarska Al Džazira bila je tu da prikaže talibane koji preuzimaju predsedničku palatu u Kabulu. Izgleda da je Katar unapred znao za planove talibana jer je Doha godinama bila domaćin talibanima.

Katar ima veliku američku vojnu bazu, ali je uvek podržavao verske ekstremiste, uključujući Hamas i Muslimansko bratstvo, a Talibanima je pružao tretman važnih gostiju. Ovo je veliki dobitak za Katar i on će ga iskoristiti za polugu širom Bliskog istoka.

Dok Katar i Turska imaju koristi zbog svojih veza sa islamističkim grupama i uopšte podrške ekstremnim desničarskim islamskim pokretima, Iranu koristi to što vidi kako SAD napuštaju svoje uporište. Iran takođe želi da SAD napuste Irak i iskoristiće avganistanski haos da ih natera da napuste Irak. Turska će raditi sa Rusijom i Iranom u Siriji na pokušaju da nateraju SAD da odu. Sve ove zemlje slažu se da žele da Amerika ode iz regiona.

I Rusija i Kina su ugostile talibanske delegacije poslednjih godina i meseci. Žele imati otvorene kanale za talibane i razmišljaju o tome da ih priznaju kao novu vladu. Ovo je važno u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Uz podršku Rusije i Kine, talibani mogu dobiti međunarodnu moć koja im je potrebna i na kraju steći šire priznanje.

Sastanci između talibanskih zvaničnika i ruskih izaslanika ove nedelje, o kojima je izveštavano, važni su.

„Ruski ambasador u Avganistanu Dmitrij Žirnov sastaće se u utorak sa koordinatorom rukovodstva talibanskog pokreta [zabranjenim u Rusiji] kako bi razgovarali o obezbeđivanju bezbednosti ruske ambasade, rekao je u intervjuu izaslanik predsednika Rusije u Avganistanu Zamir Kabulov", izvestila je ruska novinska agencija TASS.

"Naš ambasador je u kontaktu sa predstavnicima talibanskog rukovodstva", rekao je on. „Sutra će se, kako mi je rekao pre samo 10 minuta, sastati sa koordinatorom iz talibanskog rukovodstva radi stvaranja bezbednosti, uključujući i našu ambasadu.

Ruski ambasador razgovaraće sa predstavnikom talibana o detaljima spoljne zaštite diplomatske misije Ruske Federacije, rekao je Kabulov.

To znači da bi Rusija mogla razmotriti priznavanje talibana u budućnosti. Rusija bi mogla im da vetar u leđa.

Ali Rusija ima svoju istoriju u Avganistanu. Primećeno je da je avganistanska vlada koju podržavaju SAD brzo pala. Rusija želi da obezbedi i centralnu Aziju, uključujući i njen južni bok.

To znači da se haos u Avganistanu ne sme širiti. Želeće da sarađuje sa Kinom, Pakistanom, Turskom i Iranom kako bi se osiguralo da su talibani obuzdani i da na stabilan način dođu na vlast.

Sve ove zemlje imaju zajedničke interese. Žele da SAD napuste region. Žele da Amerika bude ponižena. Takođe žele da razmene energiju i mineralne resurse koji mogu da protiču kroz Avganistan. Ovo je njihov poziv da pomognu da se ubrza pad Sjedinjenih Država i Zapada.

Ove zemlje imaju različite ideološke agende. Turska, Pakistan i Katar imaju krajnje desničarski islamski pogled na svet. Želeli su da rade sa Malezijom, pa čak i Iranom na novim konceptima u vezi sa islamskim sistemom trgovine ili televizijskim programima kako bi se suočili sa "islamofobijom".

Turska i Katar čine osovinu koja podržava Muslimansko bratstvo i kao takvi su navijali u Siriji i Pojasu Gaze u vezi sa preuzimanjem talibana. Kina i Rusija imaju druge ideje o tome kako bi im to moglo koristiti na svetskoj sceni.

Za sada, debakl u Avganistanu predstavlja veliki zastoj za SAD na globalnom nivou u pogledu imidža i percepcije da su sistemi koje podržavaju SAD skloni da budu slabi i privremeni kao i trava koja ozeleni u proleće i uvene na jesen.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track