SUOSNIVAČ TALIBANA STIGAO U AVGANISTAN Mula Baradar se vratio iz Katara, vodio razgovore sa Amerikancima
Foto: KARIM JAAFAR / AFP / Profimedia

došao u kandahar

SUOSNIVAČ TALIBANA STIGAO U AVGANISTAN Mula Baradar se vratio iz Katara, vodio razgovore sa Amerikancima

Planeta -

Suosnivač i zamenik vođe talibana Mula Abdul Gani Baradar vratio se sinoć u Avganistan.

Odlučio je da dođe u drugi po veličini avganistanski grad Kandahar - duhovno rodno mesto i glavni grad talibana tokom njihovog prvog dolaska na vlast.

Stigao je iz Katara, gde je mesecima vodio razgovore sa Sjedinjenim Državama, a zatim i avganistanskim mirovnim pregovaračima, prenosi Gardijan pisanja AFP-a.

Snimci koje su objavili protalibanski mediji pokazuju kako se gomila ljudi okuplja oko Baradara na aerodromu, dižu pesnice u vazduh i skandiraju u znak slavlja.

Kako su preneli strani mediji Baradar, oslobođen iz pakistanskog zatvora na zahtev SAD-a pre manje od tri godine, pojavio se kao neprikosnoveni pobednik 20-godišnjeg rata.

Ko je Mula Baradar?

Abdul Gani Baradar, poznat kao Mula Baradar, suosnivač je talibana i viši lider militantne islamističke grupe, i očekuje se da će imati vodeću ulogu u upravljanju Avganistanom nakon što su talibanu preuzeli zemlju, piše RSE.

Baradar - najprisutnije lice talibana u javnosti - bio je i predstavnik pobunjeničke grupe koja je sa Sjedinjenim Državama potpisala prekretnički sporazum iz Dohe u februaru 2020. godine, sa ciljem okončanja 20-godišnjeg rata u Avganistanu. Rođen 1968. godine u provinciji Uruzgan, Baradar je Durani Paštun iz plemena Popalzai.

Bio je i zamenik talibanskog ministra odbrane. Baradar je pobegao u Pakistan nakon američke invazije na Afganistan poslije terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001., koja je dovela do svrgavanja grupe. Baradar je proveo osam godina u zatvoru u Pakistanu nakon što je navodno uhapšen u Karačiju 2010. u operaciji američkih i pakistanskih obaveštajnih službi.

Pušten je na slobodu posle zahteva američkog izaslanika u Avganistanu Zalmaja Halilzada da igra ulogu u mirovnim pregovorima zbog svog autoriteta i ugleda jer može da pregovara. Međutim, iako je sporazum sa Sjedinjenim Državama 2020. okončao najduži američki rat, on je također otvorio put trijumfalnom povratku talibana u Kabul 15. avgusta, nakon što su u roku od sedam dana zauzeli veći dio zemlje dok su se afganistanske snage rasipale.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track