TAJNA U ZIDU STARA VIŠE OD 75 GODINA: Renovirao kuću nakon poplava pa pronašao predmete iz Drugog svetskog rata VIDEO
Foto: Printscreen YT/Bild

nemački grad hagen

TAJNA U ZIDU STARA VIŠE OD 75 GODINA: Renovirao kuću nakon poplava pa pronašao predmete iz Drugog svetskog rata VIDEO

Planeta -

Poplave koje su nedavno pogodile Nemačku odnele su najmanje 190 života, a materijalna šteta meri se u desetinama milijardi evra. Kada se voda povukla mnogi građani čiji su domovi pretrpeli štetu počeli su sa renoviranjem.

Tako je i Sebastijan (39), nastavnik istorije, tokom renoviranja kuće doživeo nesvakidašnje otkriće.

Tokom saniranja štete u kući u Hagenu otkrivena je tajna stara više od 75 godina. Iza gipsane ploče u kući njegove tetke pronađeni su nacistički predmeti koji datiraju iz perioda Drugog svetskog rata, piše Bild.de.

"U oknu sam prvo ugledao stare novine iz 1940. godine. Kada sam ih izvukao odjednom su počeli na pod da ispadaju razni predmeti i dokumenta iz nacističkog perioda", rekao je Sebastijan.

Među pronađenim predmetima su gas maske, revolver, zlatni orao, pozlaćena kopča za pojas sa kukastim krstom i veliki portret Adolfa Hitlera.

Učitelj je odmah obavestio Arhiv u Hagenu, a oni su iz njegovog doma odneli čak 12 kutija sa predmetima iz perioda Drugog svetskog rata.

Tokom rata, kuća je bila kancelarija Nacionalsocijalističke narodne zaštite (NSV). Iz te zgrade 1940-ih godina organizovane su distribucije gas maski, opreme i hrane.

"Na spiskovima koje smo pronašli piše koliko je jaja, hleba, mleka i mesa podeljeno porodicama Miler, Majer i Šmic", rekao je zaposleni u arhivu.

Stručnjaci pretpostavljaju da je nepoznati stanovnik ove kuće u žurbi napunio okno širine 25 centimetara, koje se proteže od prizemlja do potkrovlja sa nacističkim predmetima, pre nego što su Amerikanci 1945. godine ušli u Hagen.

"Posle 1945. godine, okno je korišćeno kao neka vrsta kante za smeće. Pronašli smo i kalendar iz 1961. godine, kutije cigareta, cipele i pribor za lule", rekao je arhivator.

Sebastijan i njegova porodica nisu imali predstavu da se nacistički predmeti kriju u zidu njihovog doma. Njegovi roditelji su dom u kom on danas živi sa porodicom kupili šezdesetih godina prošlog veka.

Kurir.rs/Bild.de

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track