KIRBI: Al Kaida je još uvek prisutna u Avganistanu
Foto: Lisa Ferdinando/Dod / Zuma Press / Profimedia

ne zna se tačan broj pipadnika ove terorističke organizacije

KIRBI: Al Kaida je još uvek prisutna u Avganistanu

Planeta -

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da u Avganistanu još uvek postoji prisustvo terorističke mreže Al Kaida, što je, kako piše CNN, suprotno izjavi predsednika SAD Džoa Bajdena da teroristička organizacija više nije u toj zemlji.

-Znamo da je Al Kaida prisutna, kao i ID u Avganistanu, i pričamo o tome već duže vreme, rekao je Kirbi novinarima u petak, prenosi CNN.

Dok je branio svoju odluku o povlačenju aneričkih trupa iz Avganistana Bajden je rekao: „Kakav interes imamo u Avganistanu u ovom trenutku, kada je Al Kaida nestala?“

Al Kaida
foto: Profimedia

Kirbi je rekao da ne veruju da je broj boraca Al Kaide u zemlji "preterano veliki, ali nemaju tačan broj", jer njihova sposobnost prikupljanja obaveštajnih podataka u Avganistanu nije ono što je bila.

Kao deo dogovora između SAD-a i talibana, militantna grupa je rekla da će prekinuti veze sa Al Kaidom, ali izveštaji UN-a su otkrili da dve grupe ostaju blisko povezane.

Američka televizijska mreža konstatovala je da se čini da su Kirbijeve reči u suprotnosti sa tvrdnjama američkog predsednika Džozefa Bajdena da Al Kaida više nije prisutna u Avganistanu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja