I MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA SAD POSTAO ZABORAVAN: Evo sa kojim predsednikom Avganistana je Blinken razgovarao! VIDEO
Foto: Profimedia/Mandel NGAN/AFP

sledi svog šefa

I MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA SAD POSTAO ZABORAVAN: Evo sa kojim predsednikom Avganistana je Blinken razgovarao! VIDEO

Planeta -

Avganistanski predsednik Ašraf Gani pobegao je u UAE pošto su talibani 15. avgusta stigli do vrata Kabula i potom zauzeli grad bez borbe.

Gani je tvrdio da je pobegao kako bi sprečio krvoproliće ako grupa napadne glavni grad. On je obećao da će se u budućnosti vratiti u Avganistan kako bi obezbedio "pravdu" za sve avganistanske državljane.

Čini se da baš kao i njegov šef Džo Bajden, američki državni sekretar Entoni Blinken ima problema sa odabirom imena. Dok je govorio o bekstvu Ašrafa Ganija u UAE, setio se telefonskog poziva koji je imao sa avganistanskim predsednikom samo dan pre nego što su talibanski borci stigli u Kabul.

Ali umesto da kaže da je razgovarao sa sada svrgnutim Ganijem, greškom se pozvao na svog prethodnika Hamida Karzaija, koji je bio predsednik Avganistana od 2001. do 2014. godine.

"Vratite se nedelju dana nazad. Vlada je pala. I usput, dan ranije sam razgovarao sa predsednikom Karzaijem, kada mi je rekao svoju nameru, kako je rekao," da se borim do smrti ". Pa, sledećeg dana, otišao je ", rekao je Blinken na CBS -ovoj emisiji" Face the Nation ".

Kako je video snimak pod imenom "greška" postao viralan, Blinken je odmah ismejan na društvenim mrežama, a mnogi korisnici sugerišu da je "Bajdenova demencija zarazna".

CNN je ranije izvestio, pozivajući se na bivšeg visokog zvaničnika u Ganijevoj vladi, da su predsednik i njegovi pomoćnici bili iznenađeni brzim napretkom Talibana i opsadom Kabula, dok su radili na dogovoru da se "mirno predaju inkluzivnoj vladi", kao kao i Ganijeva ostavka.

"U danima koji su prethodili dolasku talibana u Kabul, radili smo na dogovoru sa SAD o mirnoj predaji inkluzivnoj vladi i ostavci predsednika Ganija. Ovi razgovori su bili u toku kada su talibani ušli u grad. Talibani koji su ulazili u grad Kabul sa više tačaka tumačeni su od strane naše obaveštajne službe kao neprijateljski napredak ", rekao je izvor.

Predsednik Ašraf Gani pobegao je iz zemlje pošto su talibani završili preuzimanje Avganistana ulaskom u glavni grad 15. avgusta. Gani, koji se trenutno nalazi u UAE, izjavio je da namjerava da se vrati u Avganistan u bliskoj budućnosti kako bi obezbijedio "pravdu" za sve avganistanske državljane.

Kurir.rs/Sputnik International

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track