DOK GLAVOM BEZ OBZIRA BEŽE IZ KABULA I ISLAMSKA DRŽAVA IH DRŽI NA NIŠANU?! Napad na aerodrom bi bio UDARAC i Americi i talibanima!
Foto: Profimedia / Sgt. Samuel Ruiz/U.S. Marine

upozorenja američkih obaveštajaca

DOK GLAVOM BEZ OBZIRA BEŽE IZ KABULA I ISLAMSKA DRŽAVA IH DRŽI NA NIŠANU?! Napad na aerodrom bi bio UDARAC i Americi i talibanima!

Planeta -

Savetnik predsednika SAD Džozefa Bajdena za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan upozorio je u nedjelju da bi Islamska država mogla da izvede napad tokom masovne evakuacije hiljade Amerikanaca i afganistanskih saradnika sa međunarodfnog aerodroma u Kabulu.

"Pretnja je stvarna. Akutno je i fokusirani smo na to svim sredstvima iz našeg arsenala", rekao je Salivan koji, kao ni drugi visoki američki vojni ili obaveštajni službenici, nije izneo više detalja o pretnjama Islamske države.

Međutim, i sadašnji i bivši obaveštajci tvrde da se pretnje kreću od raketnog napada na transportni avion prilikom poletanja ili sletanja do napada kamionom napunjenim eksplozivom ili bombašima samoubicama koji su se infiltrirali u gomilu ispred aerodroma u Kabulu.

Bajden je nekoliko dana ranije rekao da američke vojne i antiterorističke služe veoma oprezno prate pretnje Islamske države, napominjući da je u Kabulu i drugima mestima pušteno na hiljede zatvorenika među kojima su i teroristi ISIS.

Islamska država čekala ovakvu priliku

Iako je slabo moguće, kako se napominje, da bi talibani svesno i namerno oslobodili borce Islamske države, zbog potpunog haosa u zemlji, među brojnim oslobođenim zatvorenicima svakako da ima i neprijatelja talibana.

"Teroristi Islamske države su čekali ovakvu priliku u kojoj mogu da iskoriste haos na terenu i dobiju šansu za napad na američke vojnike" rekao je analitičar Kolin Klark, prenosi New York Times.

Avganistan, Kabul, evakuacija, aerodrom
foto: Profimedia / Sgt. Isaiah Campbell

I proteklih dana su američki zvaničnici upozoravali na pretnje aerodromu tokom evakuacije civila iz Kabula.

Napad na aerodrom bi, kako su naveli poznavaoci, bio strateški udarac i protiv Amerike i protiv talibana. Kako je saopšteno, američka vojska uspostavlja alternativne rute do aerodroma u Kabulu za Amerikance, afganistanske saveznike i građane iz drugih zapadnih zemalja zbog pretnji koje dolaze od Islamske države.

Kurir.rs / The New York Times,

Foto: Profimedia / Sgt. Samuel Ruiz/U.S. Marine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track