OD NJIH SVE ZAVISI: Oni su oči i uši kabulskog aerodroma! Svako poletanje i sletanje transportnih aviona budno prate VIDEO
Foto: US CENTCOM

Masovna evakuacija

OD NJIH SVE ZAVISI: Oni su oči i uši kabulskog aerodroma! Svako poletanje i sletanje transportnih aviona budno prate VIDEO

Planeta -

Centralna komanda američki oružanih snaga čija zona odgovornosti punih 20 godina je Avganistan i koja i danas rukovodi operacijom masovne evakuacije izbeglica, američkih državljana, stranaca i službenika stranih diplomatskih misija, objavila je video snimak kontrolog tornja, odnosno marinaca koji kontrolišu poletanje i sletanje vojnih transportnih aviona.

Na snimku koji je objavila Centralna komanda čije je sedište u bazi Mek Dil na Floridi vidi se napravljen improvoizovani kontrolni toranj sa koga američki vojnici rukovode operacijom kontrole poletanja i sletanja na aerdorom Kabul.

Pored vojnika koji obezbeđuju aerodrom kabul, mala grupa kontrolora leta rukovode trenutno najtežom i najzahtevnijom vazdušno-logističkom operacijom u istoriji.

Inače, pošto su američki vojnici zauzeli kabulski aerodrom, oni su zatekli kontrolni toranj prazan sa uništenom opremom. Većina kontrolora leta je napustila svoj posao i otišla da zbrine poordice ili se od straha nije vratila na posao. Neproverene informacije govore da su neki kontrolori leta već odleteli u nizi linija evakuacije.

Iako na snimku piše da su u pitanju marinci, ipak je utvrđeno da su u pitanju pripadnici Komande za specijalne operacije vazduhoplovstva SAD, kojima je u zadatak pala kontrola leta.

Podsetimo, Vojska SAD u petak 15. avgusta 2021 započela je složenu operaciju masove evakuacije američkih državljana, osoblja Ambasade SAD, pripadnika ostalih diplomatskih i humanitarnih misija.

Naime, američka vojska već punih osam dana transportnim avionima C-17 iz Kabula prema privremenim smeštajima u UAE, Bahreinu i Nemačkoj transportuje hiljade avganistanskih izbeglica i građana SAD i evropskih zemalja.

Prema poslednjim informacijama koje je objavila Bela kuća sa 28 vojnih transportnih aviona evakuisano je 10.400 osoba iz Kabula. Takođe sa 61 koalicionim transportnim avionom evakuisano je 5.900 izbeglica.

Od 14, avgusta 2021. godine SAD je evkauisala i pripremila za evakuaciju oko 37.000 osoba.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track