SRAMAN POTEZ Bajden specijalcima naredio da ne mrdaju sa aerodroma jer se plašio novog "Pada crnog jastreba"!
Foto: EPA

VRHOVNI KOMANDANT

SRAMAN POTEZ Bajden specijalcima naredio da ne mrdaju sa aerodroma jer se plašio novog "Pada crnog jastreba"!

Planeta -

Predsednik zabranio evakuaciju američkih državljana koji su se nalazili u drugim delovima Kabula jer je strepeo od nove blamaže, poput one u Mogadišu

Obazbeđenje... Američki vojnici na aerodromu u Kabulu
Obazbeđenje... Američki vojnici na aerodromu u Kabulufoto: AP

Američki specijalci su imali naredbu koju je izdao lično predsednik Donald Tramp, a koja im je zabranjivala angažovanje van aerodroma u Kabulu jer se šef Bele kuće plašio novog slučaja poput "Pada crnog jastreba"! U pitanju je događaj od 3. i 4. oktobra 1993, kada je u sukobu u Mogadišu, prestonici Somalije, poginulo 19, a ranjena su 73 američka vojnika.

Posle sedam dana se predomislio

Taj slučaj je ostao upamćen kao jedna od najvećih mrlja u američkoj vojnoj istoriji. Tada su borci Muhameda Faraha Aidida oborili dva američka helikoptera i nakon ulične borbe paradirali ulicama grada sa telima nastradalih Amerikanaca.

Ratne strahote Detalj iz filma 'Pad Crnog jastreba'
Ratne strahote Detalj iz filma "Pad Crnog jastreba"foto: Profimedia

Bravura Ridlija Skota - Po događaju snimljen film

Po događaju koji se zvanično naziva "Bitka u Mogadišu" snimljen je holivudski blokbaster "Pad crnog jastreba". U pitanju je film reditelja Ridlija Skota, a glavne uloge su poverene Džošu Hartnetu, Juanu Mekgregoru, Tomu Sizemoru, Eriku Bani, Semu Šepardu i Orlandu Blumu. Film je osvojio dva Oskara (za montažu i zvuk) i spada u jedan od boljih ratnih filmova nove generacije.

Današnji šef Bele kuće je tokom video-konferencije sa vojnim komandirima u Avganistanu izričito naredio kako ne želi da se eventualne spasilačke misije i izvlačenje američkih državljana iz drugih delova Kabula i Avganistana pretvore u novi skandal poput onog u Somaliji. Posle Bajdenove naredbe za spasavanje američkih državljana i njihovo prebacivanje na sigurno, bili su angažovani britanski komandosi iz SAS, preneo je Dejli mejl. Jedna od onih koje su spasli Britanci je Suzana Džordž, reporterka Vašington posta. Ta naredba je važila prvih nedelju dana otkad su talibani zauzeli Kabul, a pre dva predsednik se predomislio, naredba je povučena i američki specijalci su bili angažovani na spasavanju 16 državljana SAD koji su se nalazili na dva sata vožnje od Kabula.

Pritisak saveznika - Produžiti rok za evakuaciju

Velika Britanija, Francuska i Nemačka vrše pritisak na Džozefa Bajdena, predsednika SAD, da se rok za evakuaciju iz Avganistana produži i posle 31. avgusta. Procenjuje se da je za evakuaciju svih stranih državljana iz ove zemlje potrebno još dve nedelje. Međutim, talibani su najavili da će produženje roka predstavljati znak nepoverenje i da je to prelazak crvene linije, na koju će reagovati.

Džon Kirbi, portparol Pentagona, izjavio je kako se evakuacija iz Avganistana primarno odvija iz Kabula, ali je nagovestio da snage na terenu imaju ovlašćenje da izvlačenje američkih državljana vrše i sa drugih lokacija. On je odbio da kaže više o tome koje su to lokacije u pitanju kako ne bi dovodio u opasnost živote specijalaca i drugih državljana SAD. - Sve spasilačke misije mora da odobri general sa četiri zvezdice - rekao je za AP izvor blizak vojnim vlastima, koji je želeo da ostane anoniman.

Talibani se povukli

Prema nepotvrđenim informacijama, helikopterima je u poslednjih 48 sati evakuisano ukupno 169 američkih državljana koji su se nalazili u hotelu "Baron", nedaleko od Kabula. Pentagon je saopštio da je od 14. avgusta do juče iz Avganistana evakuisano ukupno 48.000 osoba.

Pravo lice ekstremista - Izrešetali komičara

Talibanima nije bilo potrebno mnogo vremena da pokažu svoje pravo lice. Nakon zauzimanja Kandahara, oni su likvidirali Nazara Muhameda, poznatijeg kao Khaša Zvan. Na društvenim mrežama je objavljen snimak vezanog komičara u automobilu sa talibanima, koji ga šamaraju dok on i dalje priča šale na njihov račun. Potom je emitovan snimak na kojem članovi njegove porodice preuzimaju izrešetano telo komičara. Nazar je kroz šalu i ples ismevao talibane. Mediji prenose da su talibani u znak osvete likvidirali i brata jednog od američkih prevodilaca koji je uspeo da se spase i pobegne u SAD.

Džejk Salivan, savetnik predsednika Bajdena za bezbednost, potvrdio je da su talibani pristali na to da svoje kontrolne punktove pomere dalje od aerodroma, čime je povećan operativni parametar u kojem odgovornost imaju američke trupe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja