JAPAN OBJAVIO: Grade podvodni tunel koji će ispuštati otpadnu vodu iz Fukušime u okean, kažu da će biti filtrirana i bezbedna
Foto: Profimedia

radioaktivni otpad

JAPAN OBJAVIO: Grade podvodni tunel koji će ispuštati otpadnu vodu iz Fukušime u okean, kažu da će biti filtrirana i bezbedna

Planeta -

Japanska vlada tvrdi da će voda koja će biti ispuštena kroz kilometar dug podvodni tunel biti bezbedna i da će svi radioaktivni elementi iz nje biti uklonjeni.

Operateri japanske nuklearne elektrane Fukušima predstavili su planove izgradnje podvodnog tunela kroz koji će izbaciti milione tona tretirane vode iz reaktora u okean.

Planovi su predstavljeni u sredu, nakon što je u aprilu japanska vlada odlučila da u okean ispusti vodu koja se akumulirala protekle dve godine, Ministri kažu da će ispuštanje vode biti bezbedno jer će sva boda biti procesuirana i razlažena i iz nje će biti uklonjeni svi radioaktivni elementi, prenosi Frans pres.

Najava japanske vlade u aprilu izazvala je žestoku reakciju javnosti, ribarskih zajednica i okolnih zemalja koje strahuju od ekološke katastrofe.

Tokijska elektrodistribucija (Tepko) saopštila je da će izgradnja tunela krenuti u martu 2022. godine pošto se obave studije izvodljivosti i dobije odobrenje vlasti.

Tunel prečnika 2,5 metara protezaće se istočno do Pacifika, od rezervoara u fabrici u kojima se nalazi oko 1,27 miliona tona tretirane vode. Ta voda je korišćena da se ohladi reaktor koji je oštećen posle razornog cunamija 2011. godine, a u rezervoarima se skuplja i kišnica i voda koja svakodnevno prodire u njih.

Uprkos tome što vlasti obećavaju da će filtrirati i tretirati kontaminiranu vodu, ribari strahuju da će ispuštanje otpadnih voda u okean uništiti poverenje koje javnost ima u njihove proizvode, odnosno da niko neće kupovati njihovu ribu. Iz Tepka je saopšteno i da će konsultovati Međunarodnu agenciju za atomsku energiju kako bi bili sigurni da je voda koju ispuštaju bezbedna.

Filtriranjem se uklanja većina najradioaktivnijih elemenata iz vode, ali neki ostaju poput tritijuma. Stručnjaci pak kažu da je on štetan po ljude samo u velikim dozama i da ispuštanje pročišćenog otpada u okean ne predstavlja rizik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track