APSURD RATA U AVGNANISTANU Armija 2018. helikopterima spasla Islamsku državu od talibana! Zahvalnost stigla 2021. masakrom! VIDEO
Foto: screenshot Twitter

Da ne poveruješ

APSURD RATA U AVGNANISTANU Armija 2018. helikopterima spasla Islamsku državu od talibana! Zahvalnost stigla 2021. masakrom! VIDEO

Planeta -

Avganistanska tragedija potresa već pune dve nedelje svet. Još kad se umešao ISKP Islamska država ( Islamic State of Iraq and the Levant – Khorasan Province) avganistanski ogranak koji je u četvrtak sa tri bombaša samoubica izazvao masakr na prilaznoj kapiji kabulskog aerodroma kada je poginulo prema dosadašnjim izvorima 170 civila i 13 američkih vojnika priča postaje neverovatna za ono što sledi.

Pakistanski analitičar prisetio se jednog davnog događaja iz 2018. godine kada su kakve li ironije sudbine pripadnici Avganistanske nacionalne armije ANA iz čeljusit talibana spasli pripadnike Islamske države od uništenja, prebacili ih na sigurnu teritoriju, a onda izveli ceremonijalnu predaju. Naravno sve uz kamere.

Pomenuti događaj dogodio se 2018 u Javzjanu u Avganistanu kada su talibani posle jednog okršaja sa borcima Islamske države bukvalno ih desetkovali. Da bi izvukli živu glavu od talibana, ostaci ISKAP -a su kontaktirali avganistansku vojsku da im pomognu i evakišu ih. Avganistanska vojska zahtevala je predaju, a pošto su borci ISKAP prihvatili predaju jer je to bilo bolje nego da ih talibani pogube obezbeđena je evakuacija transportnih elikopterima.

Na snimcima, koji su se pojavili vide se dva helikoptera avganistanskog vazduhoplovstva tipa Mi-17 koji su prebacili, odnosno evakuisali ranjene i preživele borce ISKAP, naravno uz pratnju avganistanskih specijalaca.

Ovde valja napomenuti da tad još je bilo i bogohulno pomisliti na sadašanja dešavanja, iako je Donald Tramp već tad imao vizije o privatizaciji avganistanskog rata.

Na drugim snimku koji je načinjen posle evakuacije nalazi se Habib al-Rahman, tadašnji vođa ISKP-a u Javzjanu, nakon što se predao avganistanskoj vojsci.

O tome izveštaj je napravila agencija Ariana Nevs, a pomenuti lider Habib al-Rahman,se takođe vidi na fotografijama zajedno sa avganistanskim vojnicima i preživelim borcima ISKAP.

Ceremoniju predaje tad je organizovala sad već nepostojeća Avganistanska nacionalna armija ANA u Javzjanu gde je pomenuti lider Habib al-Rahman održao govor.

Na slikama se takođe vidi i zaplenjeno oružje.

Pemnuta grupa kasnije je prebačena u Kabul.

Tri godine kasnije posle ovog incidenta vlast koju su podržavali SAD i NATO se urušila kao kula od karata. Predsednik Ašraf Gani je pobegao u egzil, vojska je prestala da postoji. Odnosno deo se utopio među talibanske borce, deo se priključio Severnoj alijansi u dolini Panšir, a vojni vrh tranpsotnim avionima je otišao u egzil. Većinom u SAD.

Sudbina predatih pripadnika ISKAP je ostala nepoznata, a ISKAP se doduše sporadično javljao i najavljivao rat talibanima. Na velika vrata ozvaniči su svoj povratak jezivom tragedijom kad su se bombaši samoubice razneli u masi koja je pokušavala da uđe na aerodrom i spasi se od vlasti talibana.

Iako je neko mislio da je tu kraj, vara se jer su u neformalnim medijima pojavila bila informacija, koju niko nije ni demantovao ni potvrdio a govori o tome da Sjedinjene Države posle jučerašnjeg krvavog napada i ubistva 13 američkih marinaca proučavaju opciju da iz vazduha podrže u operaciji protiv pripadnika Islamske države u Avganistanu i da se operacija koordiniše sa Talibanima.

Neko bi rekao ovo je nemoguće, ali kakve li ironije ako se ova vest pokaže za tačnu, odnosno istinitu dogodiće se ono isto što je bilo pre 20 godina kada su strtateški bombarder B-52H oko Mazar i Šarifa pomogli Severnoj alijansi u ratu protiv talibana i na krilima bombardera doneli pobedi ovoj sedmočlanoj grupaciji koja je uzela vlast od talibana novebra 2001.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track