VIŠAK SVINJA STVARA HAOS U BRITANIJI: Zbog manjka radnika životinje nema ko da pazi, 70.000 životinja spremno za klanje! VIDEO
Foto: Shutterstock/esfera, Shutterstock/Mr.Samarn Plubkilang

korona haos

VIŠAK SVINJA STVARA HAOS U BRITANIJI: Zbog manjka radnika životinje nema ko da pazi, 70.000 životinja spremno za klanje! VIDEO

Planeta -

Britanska industrija hrane i pića poziva vladu da uvede „vizu za oporavak od Covid-19“ za zapošljavanje inostranih radnika kako bi se umanjili prekidi u lancu snabdevanja hranom, usred upozorenja britanskih proizvođača svinja da bi zdrave životinje mogle biti ubijene zbog nedostatka radne snage.

Trgovačka udruženja koja predstavljaju sva područja prehrambenog lanca Velike Britanije - uključujući Nacionalnu uniju poljoprivrednika, Udruženje drumskih prevoznika, Federaciju hrane i pića i Britansko udruženje prerađivača mesa - poslala su izveštaj vladi, pozivajući ministre da djeluju kako bi osigurali kontinuitet, kvaliteta i izbora u britanskoj ponudi hrane.

Organizacije predlažu posebnu jednogodišnju vizu koja bi omogućila zapošljavanje radnika za poslove poput vozača teretnih vozila, mesara, kuvara i drugih radnika u prehrambenoj industriji, prenosi Gardijan.

Žele da pilot program sezonskih radnika, koji izdaje dozvole za državljane izvan Velike Britanije da rade kao nadničari na farmama, postane stalan i proširi se preko sadašnjih 30.000 godišnjih dozvola.

Organizacijama za hranu i piće u proseku nedostaje 13 odsto radne snage, prema izveštaju, što je rezultiralo procenom od pola miliona slobodnih radnih mesta u celom sektoru.

Izveštaj o različitim industrijama dolazi pošto je Nacionalna asocijacija svinja (NPA) upozorila da je čak 70.000 svinja koje je već trebalo odvesti na klanje zaglavljeno na britanskim farmama.

Višak broja svinja na farmama u Velikoj Britaniji svake nedelje raste za 15.000, prema NPA, sa otprilike četvrtinom manje odlaska na klanje nego što bi se očekivalo u uobičajeno vreme.

Životinje spremne za klanje, ali zaglavljene na farmama, zahtevaju hranjenje i smeštaj, što uzrokuje finansijske poteškoće poljoprivrednicima. Ove velike svinje rastu za oko kilogram dnevno, kaže NPA, a mnoge postaju prevelike za klaonice.

Postrojenja za preradu mesa prvi put je pogođena nedostatkom radnika tokom pandemije koronavirusa. Mnogi istočnoevropski radnici zaposleni u ovom sektoru vratili su se u svoje zemlje i nisu se vratili.

Britanskoj industriji prerade mesa, koju dve trećine čine radnici koji nisu iz Velike Britanije, nedostaje oko 15% radne snage od oko 95.000 ljudi koji su obično zaposleni u tom sektoru, tvrsi Britansko udruženje prerađivača mesa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track