SLUČAJNO OTKRILI MALO OSTRVO KOD GRENLANDA: To je nova najsevernija kopnena tačka na svetu
Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

nakon pomeranja santi leda

SLUČAJNO OTKRILI MALO OSTRVO KOD GRENLANDA: To je nova najsevernija kopnena tačka na svetu

Planeta -

Naučnici su prošlog meseca otkrili malo ostrvo uz obalu Grenlanda za koji kažu da je najsevernija kopnena tačka na svetu, a otkriven je nakon pomeranja santi leda.

Otkriće je usledilo u trenutku dok arktičke nacije - Sjedinjene Države, Rusija, Kanada, Danska i Norveška vode bitku za kontrolom nad Severnim polom udaljenim oko 700 km prema severu, kao i za okolno morsko dno, za prava na ribolov i pomorske puteve koji su nastali otapanjem lednika zbog klimatskih promena.

"Nije nam bila namera da otkrijemo novo ostrvo", rekao je Rojtersu polarni istraživač i voditelj istraživačkog objekta Arktičke stanice na Grenlandu Morten Raš. "Otišli smo tamo po uzorke".

Naučnici su isprva mislili da su stigli na Oodaaq, ostrvo koje je 1978. otkrio danski istraživački tim. Tek su kasnije, proveravajući tačnu lokaciju, shvatili da su stupili na drugo ostrvo, koje se nalazi 780 metara severozapadno.

"Mi smo pomalo kao istraživači iz prošlosti, koji su mislili da su stigli na određeno mesto, a zapravo su pronašli potpuno neko drugo mesto", rekla je švajcarska preduzetnica Kristijane Leister, koja je finansirala ekspediciju.

Slično ostrvo otkriveno u blizini 2007.

Malo ostrvo, prečnika otprilike 30 metara, čiji najviši vrh iznosi oko tri metra, sastoji se od blata sa morskog dna, kao i od morene, klastera materijala nataloženog direktno sa lednika koji se neprestano kreću.

Članovi istraživačkog tima su rekli da će za novootkriveno ostrvo predložiti naziv "Qeqertaq Avannarleq", što na grenlandskom znači "najsevernije ostrvo".

Na istom je području poslednjih nekoliko decenija najsevernije ostrvo na svetu tražilo više američkih ekspedicija. Godine 2007. arktički istraživač Denis Šmit otkrio je slično ostrvo u blizini.

Izgled ostrva nije direktna posledica globalnog zagrevanja

Premda je izložen kretanju lednika, naučnici su rekli da današnji izgled ostrva nije direktna posledica globalnog zagrevanja koje je smanjilo ledeni pokrivač Grenlanda.

Rene Forsberg, profesor i voditelj geodinamike na danskom Nacionalnom svemirskom institutu, koji je 1978. bio deo ekspedicije koja je otkrila Oodaaq, rekao je kako ovo kopno ispunjava sve kriterijume da bi se nazivalo ostrvom.

Potvrdio je da je to trenutno najsevernija kopnena tačka na svetu.

O otkriću su prvi put u petak izvestile danske novine Weekendavisen.

Kurir.rs/The Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track