JURIO JE NACISTE I NATRČAO NA PREPLAŠENU DECU U ITALIJI: 77 godina kasnije uspeo da ih nađe! Filmska priča veterana Martina VIDEO
Foto: Michele Nucci / LaPresse / Profimedia

emotivan susret

JURIO JE NACISTE I NATRČAO NA PREPLAŠENU DECU U ITALIJI: 77 godina kasnije uspeo da ih nađe! Filmska priča veterana Martina VIDEO

Planeta -

Američki veteran otputovao je u Italiju da bi se susreo sa dva brata i sestrom koje je umalo ubio tokom Drugog svetskog rata.

Martin Adler (97) početkom nedelje se vratio u ovu evropsku zemlju kako bi zagrlio troje Italijana iz Bolonje koje je kao decu zamalo ubio za vreme rata dok je tražio nemačke vojnike u Apeninskim planinama pre 77 godina.

Ove nedelje okupili su se ponovo na aerodromu Bolonja u severnoj Italiji, na taj način ispunivši Adlerov veliki san, piše CNN.

0628455838, Martin Adler, Drugi svetski rat, veteran, Italija, susret
foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Adler, koji živi u Majamiju na Floridi, rekao je da je oduševljen što je ponovo video braću i sestru, a to je potvrdio Mateo Inćerti, autor knjige o veteranu koji je pomogao u organizaciji putovanja.

U decembru je Adlerova ćerka Rejčel, ispričala priču o njenom ocu na Fejsbuku i zamolila ljude da doniraju novac kako bi on mogao da otputuje u Evropu.

"Dok je tražio Nemce koji su se skrivali, moj otac i njegov prijatelj uočili su veliku korpu koja se kretala i pravila buku. Oni su naredili da osoba koja se nalazi unutra izađe, međutim nije bilo odgovora. Onda je odjednom u sobu upala žena uzvikujući: deca, deca, deca", napisala je Rejčel u svojoj objavi.

0628455841, Martin Adler, Drugi svetski rat, veteran, Italija, susret
foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Ona je zatim ispričala kako im je žena prišla i prislonila cev od puške na svoj stomak, a iz korpe je za njom izašlo i njeno troje dece. Bili su svesni da ih sekunde dele od velike tragedije.

"Umesto da ih ubiju, moj otac je zagrlio decu, a njihova majka nije odreagovala na njegov postupak. On je tada zamolio majku da se fotografiše sa decom, a ona je pristala samo ukoliko ih pre toga obuče u najlepšu odeću koju imaju. Moj tata tu sliku čuva punih 77 godina. Uvek se pitao gde su sad i kako su mališani sa fotografije", piše u njenoj objavi.

0628453207, Martin Adler, Drugi svetski rat, ratni veteran, Italija, susret
foto: Michele Nucci / LaPresse / Profimedia

Ona je od decembra njegovu fotografiju i priču podelila u svim grupama koje okupljaju ratne veterane i nadala se da će uspeti da ispuni veliku želju svome ocu.

Magijom interneta i društvenih mreža uspela je da pronađe decu sa slike. Ispostavilo se da žive blizu mesta gde ih je Adler pronašao, u selu Monterencio, blizu Bolonje.

Ćerka jednog od njih videla je fotografiju na jednoj Fejsbuk grupi i ubrzo je na njoj prepoznala svoju majku, tetku i ujaka. Oni su odmah stupili u kontakt i dogovorili se da Adler dođe u posetu. Celo putovanje organizovao je njegov biograf.

Na aerodromu u Bolonji su troje rođaka, Bruno (83), Đulijana (82) i Mafalda (79) sačekali Adlera i sada planiraju da nekoliko dana provedu sa njim u njihovom rodnom selu. Kao i Adler i oni imaju decu, unuke i praunuke, a s obzirom na to da je prošlo toliko vremena od njihovog susreta, čini se da će imati dosta tema za razgovor.

U telefonskom razgovoru za CNN, Bruno koji je kada se prvi put sreo sa Adlerom imao samo sedam godina, rekao je da je trenutak kada su se sreli na aerodromu bio veoma emotivan.

"Bilo je lepo, svakome od nas Adler je poklonio po jednu čokoladu, kao što su vojnici davali deci tokom Drugog svetskog rata", rekao je Bruno.

Adler planira da u Italiji provede najmanje dve nedelje. Posetiće Bolonju, Monterencio, Firencu, Rim i Napulj.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track