OVO JE VELIKA NADA TALIBANA ZA MIR U ZEMLJI: Ali ako naoružani Avganistanci ne poslušaju, sledi novo krvoproliće VIDEO
Foto: EPA-EFE/STRINGER

jasna poruka

OVO JE VELIKA NADA TALIBANA ZA MIR U ZEMLJI: Ali ako naoružani Avganistanci ne poslušaju, sledi novo krvoproliće VIDEO

Planeta -

"Nadamo se da će Avganistanci koji su pod uticajem Islamske države odustati od svojih akcija kada se uspostavi islamska vlada bez stranih sila", rekao je glavni talibanski portparol Zabihulah Mudžahid, u intervjuu za AFP ovog vikenda.

"Ako izazovu ratno stanje i nastave svoje akcije, islamska vlada će se pobrinuti za njih", upozorio je.

SAD su tokom vikenda izvelr više napada na položaje Islamske države. U nedelju su uništili jedno od vozila sa eksplozivom koje je pretilo aerodrome. Ali, talibane to ljuti. "Nisu imali dozvolu za takve operacije. Mora se poštovati naša nezavisnost", rekao je Mudžahid komentirajući američke napade iz dronova.

Talibani su obećali formirati "uključivu" vladu, ali tek kada strane snage napuste zemlju. "Važno je uspostaviti vladu, ali to zahtijeva puno strpljenja. Upravo vodimo konsultacije o formiranju vlade na odgovoran način", rekao je on.

Zemlja u međuvremenu živi usporeno. Banke, državne službe i druge javne institucije velikim su delom zatvorene.Talibani su obećali poboljšati privrednu situaciju u zemlji, ali bez međunarodne pomoći i novca koji avganistanska centralna banka drži u inostranstvu, budućnost zemlje, jedne od najsiromašnijih na svetu, jako je komplikovana.

Kurir.rs/Geopolitika.news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track