POTENCIJALNA EKOLOŠKA KATASTROFA? Naftna mrlja veličine Njujorka ide ka Kipru, zvaničnici pokušali da je operu sunđerima
Foto: Heidi Levine / Sipa Press / Profimedia

sirija

POTENCIJALNA EKOLOŠKA KATASTROFA? Naftna mrlja veličine Njujorka ide ka Kipru, zvaničnici pokušali da je operu sunđerima

Planeta -


Naftna mrlja koja se izlila iz najveće sirijske rafinerije raste i širi se Sredozemnim morem i mogla bi danas da stigne do Kipra.

Sirijski zvaničnici rekli su prošle sedmice da je rezervoar sa 15.000 tona goriva počeo da curi 23. avgusta u termoelektrani u sirijskom obalnom gradu Banijasu i dodali da je izlivanje nafte sada potpuno pod kontrolom.

Analiza satelitskih snimaka koju je napravio Orbital EOS sada pokazuje da je izlivanje nafte bilo veće nego što se prvobitno mislilo, odnosno da mrlja pokriva područke veličine Njujorka. Iz Orbitala je CNN-u rečeno da je mrlja udaljena oko sedam kilometara od obale Kipra.

Kiparsko odeljenje za istraživanje ribarstva i mora saopštilo je u utorak da bi, na osnovu simulacije kretanja izlivanja nafte i meteoroloških podataka, mrlja mogla da dođe do rta Apostlos Andreas u naredna 24 sata, odnosno u sredu.

Na fotografijama koje više od nedelju dana kruže društvenim mrežama vidi se naftna mrlja kako pluta duž obalnih područja Sirije, a meštani su upozorili na potencijalnu pretnju morskom životu. Stanovnik Banijasa, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je veći deo obale zagađen.

"Ovo nam nije trebalo, ovde je već teško živeti, a ovo će sigurno uticati na živote mnogih porodica koje će ostati bez prihoda", rekao je. "Vlada je poslala samo timove sa sunđerima i crevima za vodu, oni nemaju kapaciteta da ovo reše... ne možete čistiti more sunšerima", dodao je.

Turska, koja deli granicu i obalu sa Sirijom, takođe je uključena u sanaciju.

"Preduzimamo neophodne mere mobilizacijom svojih resursa kako bismo spriječili svaku mogućnost da se izlivanje pretvori u ekološku katastrofu", rekao je potpredsednik Turske Fuat Oktaj državnoj novinskoj agenciji Anadolu. Rafinerija u Banijasu je glavni sirijski izvor naftnih proizvoda i od životnog je značaja za ovu ratom pogođenu zemlju.

Ovo je drugo veliko izlivanje nafte u istočnom Mediteranu ove godine. U februaru je izlivanje nafte uz izraelsku obalu uništilo plaže i ostavilo naslage katrana sirom libanske obale.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja