SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Pratimo novu varijantu koronavirusa iz Kolumbije, ima mutacije
Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

mi

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Pratimo novu varijantu koronavirusa iz Kolumbije, ima mutacije

Planeta -

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) četiri varijante korone smatra zabrinjavajućim. To su alfa koje ima u 193 zemlje, beta u 141 zemlji, gama u 91 zemlji i delta u 170 zemalja.

Svetska zdravstvena organizacija stavila je novu varijantu koronavirusa mi u kategoriju koja zahteva praćenje, objavljeno je na sajtu SZO.

U ovoj blažoj kategoriji, prate se još i varijante eta koje ima u više zemalja, jota koja se prvi put pojavila u SAD, kapa koja je potekla iz Indije i lambda koja je prvi put otkrivena u Peruu.

Mi ili B.1.621 prvo je identifikovanau Kolumbiji, a slučajevi su zabeženi i u drugim zemljama Južne Amerike, kao i u Europi.

U nedeljnom biltenu SZO o pandemiji navodi se da varijanta mi ima mutacije, što znači da bi mogla da postane otporna na vakcine, kao što je bio slučaj sa beta varijantom, ali je potrebno više studija kako bi se to dodatno ispitalo.

"Mi varijanta ima konstelaciju mutacija koje bi potencijalno mogle da ugroze imunitet", navode iz SZO.

"Od identifikovanja u Kolumbiji u januaru 2021. godine, bilo je nekoliko sporadičnih izveštaja o slučajevima varijante mi, a neka veća žarišta zabeležena su u zemljama Južne Amerike i u Evropi", navodi se u biltenu i dodaje da će SZO pratiti promene nove varijante korone.

Trenutno, SZO četiri varijante smatra zabrinjavajućim. To su alfa, prvo otkrivena u Velikoj Britaniji, a sada je u 193 zemlje, beta u 141 zemlji, gama u 91 zemlji i delta u 170 zemalja.

Kurir.rs/AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track