ČELNICA KONGRESA NE MARI ZA POGINULE AMERIKANCE: Nensi Pelosi sprečila da se u Kongresu pročitaju imena stradalih vojnika! VIDEO
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS, Profimedia

bruka

ČELNICA KONGRESA NE MARI ZA POGINULE AMERIKANCE: Nensi Pelosi sprečila da se u Kongresu pročitaju imena stradalih vojnika! VIDEO

Planeta -

Čelnica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi blokirala je u utorak pokušaj republikanaca da javno pročitaju imena 13 poginulih pripadnika američke vojske u Avganistanu.

Kongersmen Brajan Mast rekao je Floridanu da je Pelosi ignorisala zahtev republikanaca da pročita imena, umesto da je "samo završila sednicu".

"Predali smo se, pomolili se, rekli smo zakletvu vernosti, održali minut ćutanja sa skoro svim republikanskim veteranima, a zatim zatražili da nam se dozvoli da pročitamo imena i rsapravljamo o avganistanskom zakonodavstvu", rekao je Mast Floridianu. "Nisu nam dozvolili i samo su zatvorili kuću", prenosi Brajtbart.

Kongresmen Karlos A. Džimenez napisao je na Tviteru retoričko pitanje o tome pokušava li Pelosi "prikriti" avganistanski debakl ne dozvoljavajući da se imena javno čitaju na podu.

"Koliko Nenci Pelosi i demokrate iz Predstavničkog doma žele prikriti ovaj debakl u Avganistanu?" upitao je Džimenez. "Upravo su blokirali nameru da se da čitaju imena vojnika koji su žrtvovali svoje živote u Avganistanu prošle nedelje. Zar ne mislite da naša vojska zaslužuje bolje? "

Kongresmen Greg Stojbe kritikovao je odluku da ignoriše zahteve republikanaca sugerišući da je incident primer "koliko je naša nacija pala".

"Demokrate iz Predstavničkog doma upravo su odbile da priznaju republikanske veterane na spratu Doma da pročitaju imena naših poginulih pripadnika službe u Avganistanu. Toliko je daleko naša nacija pala", rekao je on.

Odbijeni republikanski zahtev dolazi pošto je skoro 40 republikanaca pozvalo predsednika Bajdena da podnese ostavku zbog tragedije Amerikanaca i napuštanja američke opreme u Avganistanu.

Kada je lider manjine Predstavničkog doma Kevin Mekkarti pokušao da progura da Predstavnički dom "zahteva" od Bajdena da povrati vojnu opremu i Amerikance, demokrate su blokirale glasanje. „Demokrate su upravo blokirale glasanje kako bi od predsednika Bajdena zatražile plan da dovede Amerikance kući i da polažu račune za svu vojnu opremu koju je ostavio“, napisao je Mekarti na Tviteru. "Republikanci neće stati sve dok svaki Amerikanac ne bude bezbedan kod kuće."

Ali to nije sprečilo člana odbora za nadzor Predstavničkog doma i vlade za reformu Džejmsa Komera (R-KI) da zatraži brifing o smrtonosnoj evakuaciji od Specijalnog generalnog inspektora za obnovu Avganistana (SIGAR).

„Republikanci su pozvali Specijalnog generalnog inspektora za obnovu Avganistana da danas obavesti Kongres i cenim njegovu spremnost da istupi i njegovu posvećenost da svedoči pred punim Odborom u narednim nedeljama“, napisao je Komer u saopštenju za javnost:

Između neuspešnog povlačenja, Bajdenova administracija je odlučila da Amerikance ostavi a da američka vojna oprema i dolar poreskih obveznika sada borave u rukama talibana ili terorista, dok je avganistanski predsednik Gani pobegao iz zemlje sa više od 169 miliona dolara, i smrti 13 američkih vojnika i žena , situacija u Avganistanu je mračna i srce boli.

"Ovo je neprihvatljivo", zaključio je Komer. „Republikanci će nastaviti da preduzimaju sve moguće radnje kako bi istražili šta je pošlo po zlu i držali odgovorne za svoje postupke.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track