PRITISAK ZBOG PREVODIOCA KOJI JE BAJDENU SPASAO ŽIVOT U AVGANISTANU: Bela kuća ipak obećala IZVUĆI ĆEMO VAS, ali Bajden ćuti!
Foto: Profimedia / SHAH MARAI / AFP, EPA / Michael Reynolds

ostavljen u kabulu

PRITISAK ZBOG PREVODIOCA KOJI JE BAJDENU SPASAO ŽIVOT U AVGANISTANU: Bela kuća ipak obećala IZVUĆI ĆEMO VAS, ali Bajden ćuti!

Planeta -

Nakon što je svetom odjeknula priča o Muhamedu, prevodiocu iz Avganistana koji je 2008. godine spasao život Džou Bajdenu, a koji je sada ostavljen u Avganistanu, oglasila se konačno i Bela kuća.

Muhamed, koji se iz bezbednosnih razloga predstavlja samo imenom, sada se sa suprugom i četvoro dece krije od talibana u Avganistanu jer nije uspeo da napusti zemlju pre nego što je i poslednji američki avion poleteo iz Kabula.

On se putem Vol Strit Žurnala (WSJ) obratio Bajdenu i zamolio za pomoć.

"Pozdrav gospodine predsedniče, spasite mene i moju porodicu. Ne zaboravite me ovde. Ne mogu da izađem iz kuće i veoma sam upašen" preneo je njegove reči WSJ.

Muhamed je, kako prenose, sredinom avgusta uspeo sa porodicom da dođe do kapije međunarodnog aerodroma u Kabulu ali su mu vojnici tada rekli da on može da uđe ali ne i njegova porodica.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki je je poručila "Izvući ćemo vas".

To je bio odgovor na pitanje novinarke da li su čuli za slučaj prevodioca koji je poručio Bajdenu "Nemojte me zaboraviti" a koji mu je svojevremeno u Avganistanu spasao život. Na to pitanje se nadovezalo i sledeće o sudbini još hiljade ljudi koji su se našli u istoj situaciji kao i pomenuti prevodilac nakon, kako je Bajden rekao "uspešnog okončanja akcije povlačenja iz Avganistana".

Muhamed, koji je tada imao 36 godina, inače je imao ključnu ulogu u spasavanju Bajdena (koji je tada bio senator) i još dvojice američkih senatora kada je njihov helikopter 2008. godine morao prinudno da sleti u avganistanskim planinama zbog snežne oluje. Proveo je više od 30 sati na ekstremnoj hladnoći zajedno sa američkim i avganistanskim vojnicima, prateći senatore do njihovog odredišta.

Privatni tim obezbeđenja Blekvoter i američki vojnici bili su u blizini talibanskih boraca kada je posada helikoptera pozvala vazdušnu bazu Bagram u pomoć, gde je Muhamed uskočio u Hamvi zajedno sa snagama 82. vazdušno -desantne divizije i satima se vozio do mesta udesa. Prema svedočenju američkih vojnika, Muhamed je sve vreme bio sa njima a tokom ove akcije spasavanja senatora više od 100 puta je došlo do razmene vatre.

Inače, ovu "avanturu" iz Avganistana u kojoj je zahvaljujući Muhamedu ostao živ, Bajden je više puta ponavljao.

U govoru o predizbornoj kampanji, Bajden je 2008. rekao: 'Ako želite da znate gde živi Al Kaida, želite da znate gde je (Osama) bin Laden, vratite se sa mnom u Avganistan. Vratite se u područje gde je moj helikopter pao sa generalom sa tri zvezdice i tri senatora na 10.500 stopa usred ovih planina. Mogu vam reći gde su.

Kurir.rs, Foto: Profimedia / SHAH MARAI / AFP, EPA / Michael Reynolds

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track