GAZA: Tela tri Palestinca pronađena u srušenom podzemnom tunelu, gas pušten sa egipatske strane bio fatalan za radnike
Foto: Printscreen/Twitter

opet varnice

GAZA: Tela tri Palestinca pronađena u srušenom podzemnom tunelu, gas pušten sa egipatske strane bio fatalan za radnike

Planeta -

Tela tri Palestinca pronađena su u srušenom podzemnom tunelu prokopanom između pojasa Gaze i Egipta, saopštile su danas vlasti na toj palestinskoj teritoriji koju kontroliše islamski ekstremistički Hamas.

Kako je naveo portparol ministarstva unutrašnjih poslova u Gazi Ijad al Bozum tela su pronađena kraj granice južno od grada Rafe pošto se deo tunela srušio u četvrtak.

Izvor blizak Hamasu koji je tražio da ostane anoniman je rekao da se to dogodilo kada je gas pušten u tunel s egipatske strane, što je izazvalo rušenje fatalno za "trojicu radnika".

Od 2013. godine Egipat je uništio stotine podzemnih tunela prokopanih između Gaze i egipatske teritorije, ali se neki još uvek koriste za krijumčarenje, kako tvrde palestinski izvori.

Zahvaljujući tunelima Palestinci su krijumčareći robu i oružje donekle uspevali da zaobišu blokadu pojasa Gaze koju su još 2007. godine uveli Izrael i Egipat, kada je Hamas silom preuzeo vlast na toj teritoriji, pobedivši snage lojalne umerenijem, rivalskom Fatahu.

Izrael je takođe uništio mnogobrojne podzemne tunele izmedju Gaze i svoje teritorije koji su služili i za napade na Izraelce.

Tokom najnovijeg rata Izraela i Hamasa u maju izraelska strana je rekla da je ciljala podzemne tunele u kojima su se skrivali borci Hamasa.

U proteklih nekoliko nedelja obnovljeni su sukobi kraj granične ograde između pojasa Gaze i Izraela i u četvrtak je ubijen jedan Palestinac, a u ponedeljak je ranama podlegao jedan izraelski snajperista.

Krajem avgusta su preminuli jedan palestinski tinejdžer i jedan pripadnik vojnog krila Hamasa ranjeni u tim sukobima.

Sinoć je nekoliko organizacija u Gazi uključujući Hamas navodno zatražilo istragu incidenta u tunelu, preneli su izraelski mediji.

Palestinski mediji tvrde da su se radnici otrovali gasom. Palestinci su i ranije tvrdili da Egipat gasom sprečava korišćenje tunela prokopanih duž granice.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track