OVAJ LIDER ODBIJA VAKCINE PROTIV KORONE: Kim Džong-un otkrio kako će se Severna Koreja uhvatiti u koštac sa virusom VIDEO
Foto: EPA/KCNA, EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

poruka

OVAJ LIDER ODBIJA VAKCINE PROTIV KORONE: Kim Džong-un otkrio kako će se Severna Koreja uhvatiti u koštac sa virusom VIDEO

Planeta -

Severnokorejski lider Kim Džong-un odbio je međunarodne ponude vakcina protiv korone i umesto toga insistirao na tome da će se boriti protiv pandemije u "našem stilu"- uvođenjem još strožih ograničenja za već izolovanu zemlju.

Uprkos globalnim naporima da se na svaki način suzbije pandemija korona virusa, Severna Koreja i u ovom slučaju je izolovano ostrvo, daleko od sveta.

"Sadašnja opasna situacija svetske pandemije koja izmiče kontroli zahteva pojačanu prevenciju epidemije u celoj zemlji", rekao je Kim na sastanku Politbiroa u četvrtak, prenosi Korejska centralna novinska agencija.

"Pooštravanje prevencije epidemija je zadatak od najveće važnosti koji se ne sme popustiti ni trenutka u trenutnoj situaciji", dodao je Kim.

Severna Korejam koja pandemiju smatra pitanjem nacionalnog opstanka uprkos tome što je do sada nije potvrdila nijedan slučaj COVID - već je zatvorila svoje granice, prenosi Njujork Post.

Međutim, Pjongjang je sada odbio ponudu kineske vakcine, kao i AstraZeneke, navodi Rojters.

Umesto toga, naglašavajući potrebu za drugim merama za sprečavanje virusa i povećanje kvalifikacija zdravstvenih radnika, Kim je takođe pozvao na "dalje zaokruživanje našeg stilskog sistema za prevenciju epidemije", izvestila je KCNA.

Lider je prethodno pozvao svoj narod da se pripremi za produžena ograničenja, ukazujući da će granice ostati zatvorene uprkos pogoršanju ekonomskih i prehrambenih uslova.

UNICEF, koji isporučuje vakcine u ime programa distribucije korone, rekao je u utorak da je Pjongjang predložio da se umesto 3 miliona doza Sinovaka dodeli teško pogođenim zemljama.

Neki stručnjaci veruju da Severna Koreja sumnja u efikasnost Sinovaka i retkih krvnih ugrušaka koji se vide kod nekih ljudi koji su primili AstraZeneku.

Lif-Erik Isli, profesor međunarodnih studija na univerzitetu Evha Vomans u Seulu, rekao je za AP da Pjongjang verovatno želi da dobije efikasnije vakcine.

"Čini se da Pjongjang ima problema sa COVAKS -om koji uključuju zakonsku odgovornost i zahteve za izveštavanje o distribuciji. Tako da bi mogao da nabavi vakcine iz Kine za isporuku pograničnim regionima i vojnicima, dok dodeljuje injekcije COVAKS -a manje osetljivoj populaciji", rekao je Easlei.

"Kimov režim verovatno želi najsigurniju i najefikasniju vakcinu za elitu, ali bi administriranje Fajzera zahtevalo poboljšanje sposobnosti hladnog lanca u Pjongjangu i barem diskretne razgovore sa Sjedinjenim Državama. Opcija Džonson & Džonson takođe bi mogla biti korisna Severnoj Koreji s obzirom na prenosivost vakcine i jednokratni režim “, dodao je on.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš nedavno je zatražio od Severne Koreje da "preduzme sve potrebne mere, uključujući međunarodnu saradnju i pomoć, kako bi svim osobama omogućila pristup vakcinama protiv COVID-19, bez diskriminacije".

U međuvremenu, Kim je takođe u četvrtak pozvao na pojačane napore kako bi se sprečilo da prirodne katastrofe nanesu štetu ekonomiji, koju su pogodile međunarodne sankcije i samonametnute blokade granica i kretanja u cilju sprečavanja izbijanja COVID-19.

"Kim je podvukao potrebu preduzimanja jakih mera za prevazilaženje nenormalne klime čija je opasnost poslednjih godina sve veća“, navodi KCNA.

Među naporima koje je pozvao bili su poboljšanje reka, pošumljavanje radi kontrole erozije, održavanje nasipa i projekti nasipa plime i oseke, preneo je Rojters.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track