JEZIV ZLOČIN U AVGANISTANU: Naoružani muškarci pretukli i ubili trudnu policajku pred mužem i decom; talibani kažu da nisu oni
Foto: US Army Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

strašno

JEZIV ZLOČIN U AVGANISTANU: Naoružani muškarci pretukli i ubili trudnu policajku pred mužem i decom; talibani kažu da nisu oni

Planeta -

Uprkos obećanjima talibana da se neće svetiti i da će poštovati prava žena, u britanskim medijima osvanula je vest o užasnom ubistvu trudne policajke.

Banu Negar je ubijena pred mužem i decom ispred svog doma u Firozkohu, glavnom gradu provincije Gor. Majka, koja je radila u lokalnom zatvoru, bila je u osmom mesecu trudnoće kada je likvidirana.

Talibani su momentalno demantovali da su učestvovali u njenom ubistvu i poručili da se incident istražuje. "Svesni smo incidenta i mogu da potvrdim da je talibani nisu ubili. Naša istraga je u toku", rekao je BBC-u portparol talibana Zabiula Mudžahid.

On je ponovio da su talibani amnestirali sve one koji su radili za bivšu administraciju i da je moguće da iza njenog ubistva stoji "lični animozitet ili nešto drugo".

Kako prenosi Dejli mejl, trojica naoružanih muškaraca upala su u kuću policajke i pretražili je, pre nego što su vezali celu porodicu i, pretukli i ubili Negar pred suprugom i decom. Na fotografijama koje su cirkulisale internetom vide se krvlju poprskani zidovi kuće i njen unakaženi leš.

Za ubistvo se saznalo u trenutku kada su talibani nasilno rasturili mirne proteste žena u Kabulu i u svetlu izveštaja da idu od vrata do vrata i traže pripadnike avganistanskih bezbednosnih snaga i saveznike Zapada.

Ranije ove nedelje, visokorangirana avganistanska policajka pobegla je i krije se pošto su je talibani "brutalno pretukli". Gulafroz Ebtekar bila je zamenik načelnika za kriminalne istrage u ministarstvu unutrašnjih posla i Avganistanke su je doživljavale kao uzor, budući da se često pojavljivala u medijima.

Nju su talibani izdvojili kao metu ispred aerodroma u Kabulu gde je pet noći bezuspešno pokušavala da obezbedi sebi mesto na nekom od evakuacionih letova.

Ona je jedna od mnogih koji su pobegli i kriju se pred talibanima, nimalo ne verujući u njihove priče da se neće svetiti.

Talibani su takođe rasturili proteste Avganistanki koje su tražile jednaka prava, pucajući u vazduh i bacivši suzavac na miran marš žena.

Talibani su, u međuvremenu, objavili proglas u kome objašnjavaju kako studentkinje moraju da se oblače ako žele da se obrazuju. U skladu sa njihovim zakonima, devojke će sada morati da nose abaja i nikab, a fakulteti će morati da pronađu "profesorke" ili "starije muške profesore" čija su moralna načela proverena.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track