OVAJ SVET POSTAJE VRLO TUŽNO MESTO: Zašto je španski flamenko na ivici opstanka?
Foto: Konstantinos Tsakalidis / Alamy / Alamy / Profimedia

španija i korona

OVAJ SVET POSTAJE VRLO TUŽNO MESTO: Zašto je španski flamenko na ivici opstanka?

Planeta -

Teško pogođen pandemijom koronavirusa i merama zatvaranja, mesta na kojima se izvodi flamenko muče se da prežive.

Flamenko, trojstvo gitarske muzike, vokala i plesa, jedna je od najpoznatijih umetničkih formi na svetu. Ali u zemlji rođenja, ova vekovima stara umetnost koja ujedinjuje elegantnu fizikalnost i sirove emocije je u opasnosti od izumiranja.

Tabalosi, sa svojim drvenim platformama na kojima se flamenko tradicionalno izvodi i gde se izvošači vrte, pevaju i muziciraju, naročito su teško pogođeni zatvaranjima uvedenim zbog širenja korone. U tabalosima, gledaoci se tiskaju jedni uz druge dok sede za gusto postavljeni stolovima, a izvođači su im vrlo blizu kako bi ostvarili intenzivnu vezu sa publikom, vezu koja znači mnogo improvizacija i pretvara flamenko u neku vrstu zajedničkog umetničkog dela publike i majstora.

Jedinstveno okruženje u kome flamenko cveta sada je sa epidemijom kovida 19 ugroženo jer je većina tabalosa posle dugih perioda zatvaranja sada prazna.

Predsednik Španskog udruženja tabalosa, Huan Manuel del Rej, rekao je BBC-u, da u tabalosima radi 95 posto svih flamenko plesača u Španiji. Pre pandemije, u zemlji je bilo godišnje organizovano 50.000 nastupa. Bez tabalosa, flamenko gubu svoju "pozornicu".

Pošto tabalosi nemaju specifične dozvole na osnovu kojih bi mogli da budu prepoznati kao institucije kulture, ne mogu da dobiju ni podršku španske vlade, zbog čega su i ova mesta i izvošači u vrlo teškom položaju i bore se za opstanak. Nekoliko mesta je nedavno otvoreno, sa vrlo ograničenim kapacitetima i sa dve predstave nedeljno, ali je većina i dalje zatvorena - mnogi trajno.

Nije samo manjak novca taj koji ugrožava ovu karakterističnu vrstu umetničkog izražavanja. Tabalosi su zamišljeni tako da spajaju publiku i izvošače i bez te veze, mnogi flamenko umetnici sa teškom mukom održavaju vatru i strast koji su prepoznatljiv deo flamenka.

Upravo je to, duboke emocije otelotvorene u muzici i plesu, moć flamenka. U eri globalne neizvesnosti, ova umetnička forma je relevantnija nego ikada. Pod uslovom da nađe način da preživi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track