U KOLEVCI TALIBANSKOG POKRETA OVAJ POSAO CVETA Prodavci oružja ni najmanje ne brinu za svoju egzistenciju u Avganistanu VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

ponuda i potražnja

U KOLEVCI TALIBANSKOG POKRETA OVAJ POSAO CVETA Prodavci oružja ni najmanje ne brinu za svoju egzistenciju u Avganistanu VIDEO

Planeta -

Preuzimanje vlasti od strane talibana u Avganistanu donelo je većini stanovništva neizvesnost i udar ''po džepu'' ali ipak ne svima. Trgovac oružjem Kan Mohamed maksimalno koristi situaciju.

Između apoteke i prodavnice, njegova radnja u regiji Pandžvaj, južnom delu Kandahara, kolevci talibanskog pokreta puna je ''sveže'' robe, piše AFP.

Maskirne jakne i redenici vise sa zidova dok Mohamed pokazuje svoju robu, uključujući pištolje Smit & Veson američke proizvodnje i pojase municije.

Pištolji, granate, voki-tokiji i tegle pune metaka poređani su staklenom izlogu.

Okončanje sukoba navelo je mnoge vlasnike oružja da ono više ne treba, objasnio je Mohamad.

-Ljudi koji su kod kuće godinama imali pištolje donose nam svoje oružje, dodaje on.

Mohamad takođe ima i kupce.

-Mi kupujemo i prodajemo... mudžahedinima, rekao je on, misleći na talibane.

-Talibani nikom drugom ne daju da nosi oružje, objasnio je.

Mohamad ne prodaje samo oružje, on ima i aksesoare.

Bele talibanske kape sa ispisanim muslimanskim proglasom vere vise sa plafona radnje. Zastave grupe su takođe u prodaji.

Još jedan trgovac u Pandžaiju, čija je radnja ukrašena velikim talibanskim zastavama i slikama vodećih lidera grupe, ima bolju ponudu.

Ponuda je uključivala kalašnjikove, kao i američke M4 i M16-pa čak i lake mitraljeze.

Talibani su godinama nabavljali oružje i municiju sa crnog tržišta. Takođe su zaplenili oružje i opremu sa mesta na kojima se ratovalo i napuštenih vojnih baza, navode posmatrači UN -a i zapada.

Uz veliku količinu pešadijskog naoružanja američke proizvodnje, novi-stari vladari u Avganistanu sada poseduju opremu i vozila-uključujući humvije, oklopne transportere i najmanje jedan funkcionalni helikopter Crni jastreb.

Militanti takođe maksimalno koriste svoj plen.

Talibani unovčavaju razne predmete iz napuštenih avganistanskih i zapadnjačkih vojnih baza.

Oni su u julu zauzeli okrug Pandžvaj, dok se povlačenje američkih trupa iz Avganistana ubrzavalo.

Na lokalnom tržištu prodavalo se sve, od građevinskog materijala do metalnih poslužavnika iz avganistanske vojne baze u tom okrugu.

-Sve ove stvari smo kupili od talibana nakon što su osvojili bazu avganistanske vojske, rekao je prodavac Murtaza, koji je dao samo jedno ime.

-Sada ih iznosimo na tržište kako bismo ih dalje prodali, istakao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track