STRADAO JE U OKRŠAJU SA IZRAELCIMA 1967 A SAHRANJEN TEK POSLE 54 GODINE: Kovčeg nosila jordanska počasna garda
Foto: Printscreen Youtube/Israel Defence Force

Istočni jerusalim

STRADAO JE U OKRŠAJU SA IZRAELCIMA 1967 A SAHRANJEN TEK POSLE 54 GODINE: Kovčeg nosila jordanska počasna garda

Planeta -

Jordanski vojnik ubijen u ratu 1967. godine sahranjen je danas u istočnom Jerusalimu, pošto su njegovi posmrtni ostaci pronadjeni u avgustu na mestu bitke izmedju izraelskih i jordanskih snaga.

Vojna sahrana poginulog jordanskog vojnika smatra se odrazom poboljšanja odnosa izmedju Izraela i Jordana posle višegodišnje napetosti.

Posmrtne molitve održane su u džamiji Al Aksa, a kovčeg su do obližnjeg islamskog groblja nosili pripadnici jordanske počasne garde u uniformi sa crvenim kockastim maramama na glavi.

Jordanski vojni oficiri i vladini zvaničnici, te palestinski predstavnici prisustvovali su sahrani.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim i Zapadnu obalu od Jordana u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Palestinci nameravaju da na obe te teritorije osnuju svoju državu, koja bi obuhvatila i pojas Gaze, a Jordan to podržava.

Hašemitska kraljevina Jordan je pre više decenija odustala od polaganja prava na Zapadnu obalu i istočni Jerusalim, ali je ostala zaštitnik Al Akse i drugih verskih mesta u tom gradu.

Izrael je anektirao istočni Jerusalim, što medjunarodna zajednica nije priznala. Izraelski lideri smatraju čitav Jerusalim svojim glavnim gradom.

Brdo hrama, na kome se nalaze džamija Kupola na steni i Al Aksa, treća po značaju u islamu, sveto je mesto i za Jevreje jer su tamo nekada bili jevrejski hramovi.

Muslimani to svetilište zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif).

Jerusalim i sveta mesta u njemu su u fokusu izraelsko-palestinskog sukoba i često su bila poprišta nasilja.

Najnoviji neredi koji su izbili u maju su prerasli u jedanaestodnevni rat izmedju izraelske vojske i islamskog ekstremističkog Hamasa, vladajućeg u Gazi.

Izrael i Jordan su potpisali mirovni sporazum 1994. godine i održavaju bliske bezbednosne veze, ali je napetost porasla zbog Jerusalima i zastoja u mirovnom procesu sa Palestincima tokom 12-godišnje vladavine Benjamina Netanjahua koga je u junu na funkciji premijera zamenio Naftali Benet.

Nova Vlada Izraela teži da poboljša odnose sa Jordanom. Premijer Benet se pre nešto manje od dva meseca tajno sastao sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim, a potom su dve zemlje potpisale sporazume o vodosnabdevanju i trgovini.

Nedavno se novi predsednik izraela Isak Hercog, čija je uloga u političkom životu zemlje uglavnom ceremonijalna, sastao sa monarhom u kraljevskoj palati u glavnom gradu Jordana, Amanu.

Jordan je blizak saveznik Zapada i dugo se smatra uporištem stabilnosti na nemirnom Bliskom istoku i ključnim partnerom u mirovnom procesu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja