PRVI U SVETU: Južna Koreja uspešno testirala balističku raketu sa podmornice, sve je deo nove strategije odbrane i razvoja
Foto: MC2 Will GASKILL / AFP / Profimedia

nisu nuklearna sila ali...

PRVI U SVETU: Južna Koreja uspešno testirala balističku raketu sa podmornice, sve je deo nove strategije odbrane i razvoja

Planeta -

Južna Koreja je testirala balističku raketu sa podmornice (SLBM), čime je postala prva zemlja bez nuklearnog oružja koja je razvila takvu sposobnost.

Prema neimenovanim vojnim izvorima korejska agencija Jonhap je saopštila da je nova podmornica Dosan An Čang-ho prošle nedelje uspešno izvršila podvodna testiranja lansiranja, nakon što su slična ispitivanja prošlog meseca izvedena sa potopljene barže.

Agencija Jonhap navodi, pozivajući se na neimenovane vojne izvore, da je podmornica Dosan Ahn Čang-ho uspešno izvela podvodna testiranja prošle sedmice, nakon što su slični testovi obavljeni prošlog meseca sa potopljene barže. Ministarstvo odbrane nije želelo da komentariše, oiz bezbednosnih razloga-

Konvencionalno naoružana južnokorejska raketa navodno je dobila šifrovani naziv Hiunmo 4-4 i da se veruje da je to varijanta balističke rakete Hiunmo-2B, čiji je domet leta oko 500 kilometara.

Prošle nedelje je korejsko ministarstvo odbrane objavilo svoju strategiju odbrane za 2022-2026, koji poziva na razvoj novih projektila sa značajno povećanom razornom snagom.

SLBM je do sada razvilo sedam drugih zemalja, uključujući SAD, Rusiju, Kinu, Britaniju, Francusku, Indiju i Severnu Koreju, a sve one takođe imaju nuklearno naoružanje, koje se obično koristi za naoružavanje ovih podmornica.

Južna Koreja je prošle godine objavila da bi nova raketa kratkog dometa Hiunmo-4 (SRBM), koja je najveći južnokorejski projektil, mogla da nosi bojevu glavu od 2 tone, dok je u martu Severna Koreja testirala SRBM za koju je saopštila da ima nosivost od 2,5 tona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track