POKAŽITE MALO POŠTOVANJA I NE KRADITE NAŠ PESAK! Vlasti Sardinije turistima-krijumčarima zapretile paprenim kaznama
Foto: Amaury Cornu / AFP / Profimedia

turisti krijumčari

POKAŽITE MALO POŠTOVANJA I NE KRADITE NAŠ PESAK! Vlasti Sardinije turistima-krijumčarima zapretile paprenim kaznama

Planeta -

Kazna za krađu peska sa plaže može da se kreće od 500 do 3000 evra.

Vlasti Sardinije brinu pljačkaši. Na ostrvu koje se smatra jednim od najbezbednijih u Evropi i gde mafija nikada nije "operisala" kao na obližnjoj Siciliji, u porastu je jedan drugi oblik krađe.

Naime, turisti sve više kradu pesak sa plaža, kao suvenir. Svakog leta tone pesma nestane sa obala Sardinije iako je još od 2017. zabranjeno odnositi pesak, školjke i šljunak sa mediteranskog ostrva.

Turisti iz severne Evrope imaju "najlepljivije" prste, a ostao je upamćen francuski par koji je policija 2019. godine uhvatila sa čak 40 kilograma peska u 14 plastičnih flaša u prtljažniku.

Ako budu otkriveni, turisti-"krijumčari" mogu da budu novčano kažnjeni od 500 do 3000 evra, što se nedavno dogodilo grupi uhvaćenoj na jednom aerodromu na Sardiniji sa četiri kilograma peska sa različitih plaža.

Svi do jednog kažnjeni su maksimalnom kaznom, objavile su vlasti i objasnile da sardinijske plaže svake godine trpe nepopravljivu štetu zbog toga što "turisti bez imalo poštovanja sa sobom odnose pesak, kamenje i školjke".

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track