OVO SU PEŠAČKI PRELAZI ZA ŽIVOTINJE: Zahvaljujući ovoj praksi na auto-putevima Kanade ima mnogo manje nesreća FOTO, VIDEO
Foto: Wally Bauman Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

inventivno

OVO SU PEŠAČKI PRELAZI ZA ŽIVOTINJE: Zahvaljujući ovoj praksi na auto-putevima Kanade ima mnogo manje nesreća FOTO, VIDEO

Planeta -

S obzirom na to da su u Severnoj Americi porasli autoputevi, sudari između divljih životinja i vozila postali su veliki problem. Ove nesreće uključuju životinje svih veličina, od losova do zmija, a svaka uzima danak po životnu sredinu.

Ne samo da ovi sudari mogu naneti štetu i vozaču i životinji, putevi koji presecaju prirodna staništa životinja takođe mogu preseći puteve migracije. Već više od 20 godina rešenje u Nacionalnom parku Banf su njegovi prelazi za divlje životinje, nekoliko desetina mostova koji pomažu životinjama da pređu Trans-kanadski autoput.

Ideja je prvi put nastala 1978. Preplavljeni prometom automobila iz parka, odeljenje javnih radova predložilo je da se deo autoputa podeli kako bi se stvorio veći prostor u nadi da će se smanjiti gužva. Ali iako je novopobrađeni autoput ublažio gužve, to je samo povećalo rizik od udara životinja tokom prelaska puta. Uđite na prelaz za divlje životinje. Niz nadvožnjaka i podvožnjaka nudili su rutu bez automobila pored puta, prenosi Atlas Obscura.

pešački za životinje, Kanada, Auto-put
foto: Wally Bauman Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Nekoliko podvožnjaka izgrađeno je 1980-ih, a prvi nadvožnjaci izgrađeni su 1996-7. Danas, više od 88 kilometara (55 milja) paralelnog trans-kanadskog autoputa u nacionalnim parkovima Banf i Ioho, sada postoji 48 prelaznih struktura, uključujući 41 podvožnjak, sedam nadvožnjaka i prateće ograde na autoputu kako bi se divlje životinje zadržale. Betonski tuneli koji se izvijaju iznad autoputa izgledaju skoro kao bilo koji drugi most. Ali ono što vozači ne mogu da vide je drugi autoput iznad lukova, travnati most koji obezbeđuje bezbedan prolaz za divlje životinje preko puta. Od postavljanja, prelazi su smanjili sudare za 80 posto, pri čemu najveću korist vide jeleni i losovi sa smanjenjem od 96 posto.

Prelazi podsećaju na travnate vrhove brda, prošarane drvećem i cvećem. Izvijaju se iznad autoputa i služe kao prolaz za životinje ovog područja. Od kada su izgrađeni ti prvi prelazi, naučnici su proučavali promet životinja, posmatrajući između ostalih risove, medvede, dabrove i žabe. Podaci prikupljeni sa ukrštanja otkrili su da je 13 velikih sisara, od medveda do pume do goveđe ovce, koristilo strukture u Banfu više od 200.000 puta. Odvojeni projekat za postavljanje 15 kilometara ograde na autoputu i ​​devet podvožnjaka za divlje životinje na autoputu 93 jug u susednom nacionalnom parku Kutenai završen je 2015.

Ovi prelazi divljih životinja poslužili su kao model drugim zemljama koje žele zaštititi divlje životinje dok šire puteve kroz ugrožena područja. Istraživači iz SAD -a, Kine i Argentine posetili su prelaze u nadi da će steći uvid u svoje projekte, svaki ga prilagođavajući svojim potrebama. Ono što je izgrađeno za zaštitu lisica i losova će se širom sveta koristiti za zaštitu tapira u Belizeu, rakova u Australiji i grizlija u rezervatu Flethed.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track