POSLUŠAJTE VAPAJ ZEMLJE I SPASITE JE: Vaseljenski patrijarh, papa i kanterberijski nadbiskup zajedno poručili SVETSKIM LIDERIMA!
Foto: Profimedia / Tiziana Fabi / AFP

uoči un samita

POSLUŠAJTE VAPAJ ZEMLJE I SPASITE JE: Vaseljenski patrijarh, papa i kanterberijski nadbiskup zajedno poručili SVETSKIM LIDERIMA!

Planeta -

Najveći svetski hrišćanski lideri papa Franja, vaseljenski patrijarh Vartolomej I i kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi uputili su danas zajednički apel delegatima predstojećeg samita UN o klimi da "poslušaju vapaj Zemlje" i žrtvuju se da bi spasili planetu.

"Moramo odlučiti kakav svet želimo da ostavimo budućim generacijama", kaže se u prvom zajedničkom saopštenju trojice hrišćanskih lidera.

Navedeno je da ekstremne vremenske prilike i prirodne katastrofe poslednjih meseci uz veliku ljudsku cenu pokazuju da klimatske promene nisu samo budući izazov, već trenutno i hitno pitanje opstanka.

Svetski lideri i pregovarači o klimi trebalo bi da se okupe u novembru u Glazgovu na 26. konferenciji UN o klimatskim promenama, na kojoj će države pokušati da se dogovore o smanjenju emisije ugljenika kako bi se globalno zagrevanje zadržalo na 1,5 stepeni Celzijusa.

Očekuje se da će samitu prisustvovati i papa Franja.

"Ovo je prvi put da se nas trojica osećamo primoranim da zajedno rešimo hitnost održivosti životne sredine, njen uticaj na uporno siromaštvo i važnost globalne saradnje", napisali su.

Pojedinci imaju svoju ulogu, ali lideri snose najveću odgovornost za donošenje hrabrih odluka u Glazgovu, navedeno je u saopštenju.

Kurir.rs / Beta, Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track