TALIBANSKA PETORKA I TERORISTA SA FBI LISTE NAJTRAŽENIJIH: Ko su ministri u novoj vladi Avganistana
Foto: Aamir QURESHI / AFP / Profimedia

hardlajneri

TALIBANSKA PETORKA I TERORISTA SA FBI LISTE NAJTRAŽENIJIH: Ko su ministri u novoj vladi Avganistana

Planeta -

Talibani su najavili da će nova vlada Avganistana, koja će se upravljati šerijatskim zakonom, uskoro biti proglašena. Na listi su i neka imena poznata javnosti - preko poternica, kao ozglolašene ubice, teroristi, narko bosovi ali i iz prethodne vlade. Sve same "preporuke".

Četvorica od petorice talibana koje je 2014. godine administracija Baraka Obame pustila iz zatvora Gvantanamo i zamenila za osvedočenog američkog dezertera Bovija Bergdala, sada su deo nove talibanske vlade Avganistana.

Četvorica pripadnika takozvane "talibanske petorke" koji su se pridružili novoj administraciji u Kabulu su direktor obaveštajnih službi Abdul Hak Vasik, ministar granica i plemenskih poslova Nurula Nuri, zamenik ministra odbrane Muhamed Fazl i ministar informisanja i klture Hairula Hairha. Peti član "petorke", Muhamed Nabi Omari postavljen je prošlog meseca za guvernera istočne provincije Host.

Avganistanski TOLO njuz objavio je spisak novih ministara na kome se nalazi nekoliko poznatih likova koji su vladali Avganistanom od 1996. do 2001. godine kada su talibane isterale američke i savezničke snate posle napada na SAD 11. septembra.

Vasik, Fazl i Hairha su svi bili članovi bivše talibanske vlade. Vasik kao zamenik šefa obaveštajnih službi, Fazl kao načelnik generalštaba a Hairh kao ministar unutrašnjih poslova.

U proceni upravnika zatvora Gvantanamo iz 2008. godine koju je kasnije objavio Vikiliks, navodi se da je Vasik "koristio svoj položaj da podrži al Kaidu i pomogne talibanima da izbegnu hvatanje", kao i da je bio "ključna figura u naporima talibana da formiraju saveze sa drugim islamskim fundamentalističkim grupama koje su se sa talibanima borile protiv američkih i savezničkih snaga" u prvim danima američkog rata u Avganistanu, podseća Njujork post.

U istoj proceni se navodi i da je Fazl navodno imao "operativne veze sa važnim ekstremistima iz Al Kaide i drugih grupa".

Fazl i Nuiri, koji je bio guverner dve severne avganistanske provincije u prethodnom talibanskom režimu, optužuju se da su organizovali masakre Hazara, Tadžika i Uzbekistanaca u Mazar-i-Šarifu 1998. godine.

Hairha, koji je pomogao u osnivanju i organizaciji talibana 1994. godine, navodno je učestvovao u "sastancima sa iranskim zvaničnicima koji su podržavali napade na američke i koalicione snage" posle invazije na Avganistan 2001. godine.

Takođe je bio guverner istočne provincije Herat u periodu od 1999. do 2001. i poznat je kao "jedan od većih opijumskih lordova zapadnog Avganistana", navedeno je u proceni američkog vojnog vrha.

Uprkos predlogu da se svoj petorici produži pritvor, tadašnji predsednik SAD Barak Obama potpisao je sporazum na osnovu kog su je "talibanska petorka" zamenjena za Bergdala koga su talibani zarobili nakon što je napustio svoj položaj u provinciji Paktika u junu 2009. godine.

"Sjedinjene Američke Države ne napuštaju naše muškarce i žene u uniformi", rekao je Obama kada je objavio da će Bergdal oslobođen 31. maja 2014.

Dok se Bergdal vraćao u SAD, talibanska petorka je letela put Katara gde je veći deo talibanskog političkog vođstva bio. Među onima koji su bili šokirani cenom plaćenom za oslobađanje Bergdala je bio i tadašnji senator Džon Mekejn, inače vijetnamski veteran, rekao je CBS-u da "talibanska petorka" predstavlja najrizičniju i najzadrtiju talibansku grupu.

Bergdala je 2015. vojska optužila zbog dezertiranja i ugrožavanja bezbednosti svojih saboraca. On je 2017. priznao krivicu po obe optužbe i ražalovan je, otpušten je bez počasti iz vojske i novčano kažnjen. On se kasnije žalio federalnom sudu u pokušaju da izmeni presudu.

U novoj talibanskoj vladi se nalazi i ministar unutrašnjih poslova Siradžudin Hakani koji se nalazi na listi najtraženijih Federalnog istražnog biroa. Glava mu je ucenjena na pet miliona dolara i veruje se da i dalje drži bar jednog američkog taoca.

On je bio šef zloglasne Hakani mreže koju su optuživali za brojne smrtonosne napade i odmice, uključujući napad na hotel u Kabulu 2008. godine, kada je ubijeno šest osoba, uključujući i američkog državljanina i pokušaj ubistva avganistanskog predsednika Hamida Karzaija, 2008. godine

Senator iz Nebraske Ben Sasi opisao je Hakanija kao "krvožednog teroristu" i optužio predsednika Džoa Bajdena da gaji "sumanutu fantaziju da su talibani bolji i nežniji".

"On je naoružan, opasan i vodi zemlju koju smo upravo napustili", rekao je Sasi o Hakaniju. "Amerikanci su i dalje zarobljeni iza talibanskih linija, Bajdenova administracija i dalje odbija da otkrije koliko je naših ljudi ostavljeno a Stejt department ne prestaje da priča kako se nada da će talibani 'ispuniti svoje obaveze'. Patetično".

Portparol talibana Zabihula Mudžahid naglasio je da su ministri privremeno postavljeni ali nije objasnio koliko dugo će biti na tim mestima i šta bi moglo da izazove smene.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track