DOŠLI SU NAORUŽANI MUŠKARCI PO MOJU ĆERKU Samohrane majke u Avganistanu se suočavaju sa oduzimanjem dece, očajne su i nemaju pomoć
Foto: Profimedia

TUGA

DOŠLI SU NAORUŽANI MUŠKARCI PO MOJU ĆERKU Samohrane majke u Avganistanu se suočavaju sa oduzimanjem dece, očajne su i nemaju pomoć

Planeta -

Život samohranih majki u Avganistanu oduvek je bio narušen stigmom i siromaštvom. Sada kada je zemlja pod kontrolom talibana nestalo je ono malo zaštite koju su imale.

Dan nakon što je Mazar-i-Šarif, glavni grad provincije balk pao pod vlast talibana 14. avgusta, naoružani muškarac je došao po Rajhaninu šestogodišnju ćerku.

Ona je postala udovica kada su njenog supruga ubili talibani 2020. godine i Rajhana podiže odtad sama svoju ćerku. Nakon muževljeve smrti ona se borila za starateljstvo nad ćerkom i dobila ga je zahvaljujući avganistanskom pravu prema kom samohrane majke mogu zadržati svoju decu, ako imaju finansijkih mogućnosti da ih odgajaju.

Sada, kada je njen grad u rukama talibana, Rajana je sama.

-Nakon pada Mazara-i-Šarifa moj dever je došao u kuću mog oca, gde sam živela, a talibanski borci su zahtevali da im dam ćerku, rekla je Rajana za Gardijan.

Ona je imala sreće. Ona i njena ćerka nisu bile kod kuće kada su naoružani muškarci došli. kada je to čula ona je pobegla u Kabul.

-Hteli su da odvedu moju ćerku od mene, rekla je.

-Sakrili smo se u vrećama brašna u zadnjem delu kamiona i kada nas je vozač pronašao, molili smo ga da nas odvede u Kabul, dodala je.

U glavnom gradu Avganistana, Rajana je išla od ambasade do ambasade tražeći pomoć. Na kraju je njena sestra, koja živi u Velikoj Britaniji, uspela da ih oboje odvede na sigurno. Sada su u Mančesteru.

-Uspela sam da napustim Avganistan nakon velikih muka. Toliko sam srećna što je moja ćerka samnom, rekla je Rajana i zahvalila se vladi Velike Britanije.

Život samohranih majki u Avganistanu je uvek bio povezan sa stigmom, siromaštvom i marginalizacijom. Sada, kada je zemlja pod kontrolom talibana, nestalo je ono malo zaštite koju su imale i njihova situacija je sve teža.

Jalda, 28-godišnja samohrana majka troje dece krije se u Kabulu dok njen bivši muž traži decu.

-Moj bivši muž je član talibanskog pokreta i pokušava da mi oduzme decu, ispričala je Jalda.

- Stalno se motri na kuću mog oca. Stalno ih maltretiraju, traže mene i moju decu, rekla je Jalda.

Jalda je ispričala kako ju je bivši muž godinama maltretirao.

-Moj otac je, kada sam imala 14 godina, ugovorio brak. Ništa nisam znala o braku, bila sam dete, rekla je ona.

Ubrzo nakon venčanja Jalda je ostala trudna, a drugo dvoje dece je dobila kasnije. Takođe je otkrila da je njen muž bio pripadnik talibana. Kaže da je njihov brak bio pun nasilja i zlostavljanja.

-Nije dozvoljavao da naša ćerka ide u školu. Tukao me je kajišem kada sam insistirala da ide u školu. Moje telo je pokriveno tragovima nasilja, rekla je Jalda.

Godine 2014., Jalda je odlučila da je dosta.

-Jedne zimske noći, kada je moj muž bio sa talibanima uzela sam decu i pobegla sam. Bilo je veoma mračno i hladno ali sam uspela da pobegnem zahvaljujući pomoći naših komšija. Pobeggla sam u Kabul, dodala je.

Jalda je otišla u Pakistan, ali se vratila u Avganistan kada su avganistanske snage bezbednosti njenog muža uhapisle i zatvorile.

kada se vratila dobila je starateljstvo nad decom, ali sada su talibani opet an vlasti i ona je preplašena šta će se dogoditi.

Još uvek se krije, nada se da će joj biti odobrena viza za SAD ali nije sigurna kako će moći da ode.

-Toliko toga sam pretrpela zbog njih od 2014. Pretrpela sam mnogo bola zbog njih, bila sam im i otac i majka. Nikada ih neću napustiti, ali treba mi pomoć da ih zadržim uz sebe, rekla je Jalda.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja