AVGANISTANCI SUOČENI SA SIROMAŠTVOM! OTAC MORA DA PRODA SVOJU ĆERKU (4) Ne radi se o izboru, već o očaju
Foto: Hoshang Hashimi / AFP / Profimedia

ne vidi izlaz

AVGANISTANCI SUOČENI SA SIROMAŠTVOM! OTAC MORA DA PRODA SVOJU ĆERKU (4) Ne radi se o izboru, već o očaju

Planeta -

Jedan očajni otac iz Avganistana sprema se da proda svoju ćerku za samo 580 dolara kako bi mogao da prehrani sedmočlanu porodicu i da da svojoj četvorogodišnjakinji šansu za bolji život.

Bivši policajac Mir Nazir rekao je za londonski The Times da već pregovara o prodaji svog najmlađeg deteta, jer se njegova porodica bori za opstanak nakon što je ekonomija zemlje propala nakon što je pala u ruke talibana, prenosi britanski ''San''.

-Radije bih umro nego da prodam dete, rekao je 38-godišnji Nazir britanskim medijima.

-Ali, da li bi moja smrt spasila nekoga iz moje porodice? Ne radi se o izboru, već o očaju, dodao je.

Nazir je rekao da ne može sebi da priušti novac za kiriju, a kamoli hranu nakon što je izgubio posao policajca samo nekoliko dana pre nego što su talibani preuzeli vlast.

-Dobio sma ponudu od vlasnika radnje, muškarca koji nema decu, nastavlja čovek koji pokušava da zaradi novac kao nosač na pijaci u Kabulu.

-Nudio mi je 20.000 avganistanskih avgana (230 dolara) da moja ćerka Safija živi s anjim i da počne da radi u njegovoj radnji, ali ja ne mogu da prodam ćerku za tako nisku cenu, tako da sam tražio 50.000, dodaje.

Kako naglašava, još uvek traju pregovori.

-Ona će možda imati bolju budućnost radeći u prodavnici nego da ostane samnom a novac može da mi spasi porodicu, rekao je, naglasivši da će moći ponovo da je otkupi kasnije ako bude imao dovoljno novca.

-Rečeno nam je da je rat gotov, ali se susrećemo da novim neprijateljem - siromaštvom, rekao je Nazir.

Uprkos njegovoj gotovo nezamislivoj odluci da proda svoje dete, Nazir je rekao novinaru Tajmsa: "Nemojte misliti da se razlikujem od vas.

-Nemojte misliti da nisam voleo dete koje sam dobio, nemojte misliti da nisam uznemiren pri pomisli da moram prodam svoju ćerku - jednostavno ne vidim šta drugo mogu, rekao je on.

Njegova odluka usledila je nakon objave Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija koji je upozorio da trećina svih Avganistanaca sada gladuje - a dva miliona dece je neuhranjeno.

Kurir.rs/The Sun

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track