100 AMERIKANACA I AVGANISTANACA SLETELO U KATAR: Realizovan prvi let na relaciji Kabul -Doha posle odlaska američke vojske VIDEO
Foto: Printscreen Tviter U.S. Embassy in Qatar

100 AMERIKANACA I AVGANISTANACA SLETELO U KATAR: Realizovan prvi let na relaciji Kabul -Doha posle odlaska američke vojske VIDEO

Planeta -

Stotinak civila medju kojima su i američki državljani stiglo je danas u Dohu avionom iz Kabula u prvom letu koji prevozi strance iz Avganistana otkako su ;američke i NATO snage napustile tu zemlju.

Dopisnici agencije Frans pres videli su putnike kako izlaze na medjunarodnom aerodromu Hamad.

Oko 113 putnika bilo je na avionu Boing 777, medju kojima Amerikanci, Kanadjani, Nemci i Ukrajinci, rekao je za Frans pres izvor blizak operaciji. ;Oni će biti prihvaćeni u centru za avganistanske izbeglice u Dohi, dodao je taj izvor.

Ranije je više izvora govorilo da je 200 ljudi bilo na letu.

Današnja evakuacija, prva od 31. avgusta, predstavlja veliki iskorak nakon turbulentne koordinacije po tom pitanju SAD i novih avganistanskih vladara talibana.

Talibani su naveli da će dozvoliti izlazak iz zemlje strancima i Avganistancima sa validnim putnim dokumentima, ali se sumnja u to obećanje javila usled višednevnog odlaganja evakucije.

Desetine osoba koje su danas napustile Avganistan evakuisane su avionom Katar ervejza koji je leteo za Dohu.

Prilikom posete Pakistanu katarski ministar spoljnih poslova Mohamed ben Abderahman al Tani pozdravio je talibane zbog dozvoljavanja leta.

"Mogli smo da osiguramo prvi let sa putnicima... zahvaljujemo talibanima na njihovoj saradnji. Upravo smo to očekivali od talibana, da vidimo da se pozitivne izjave pretaču u akciju", rekao je on u izjavama prenetim na televiziji.

Katar je postao nezaobilazni činilac u avganistanskog krizi. U Kataru su se održavali pregovori SAD, za vreme predsednika Donalda Trampa, i talibana, koji su završeni 2020, a zatim talibana i sada svrgnutog predsednika Ašrafa Ganija. ; Brojne zemlje, medju kojima su i SAD, prebacili su svoje ambasade iz Kabula u Dohu od kada su talibani u Avganistanu preuzeli vlast.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track