PREMINUO BIVŠI PORTUGALSKI PREDSEDNIK: Žorže Sampajo ostaće najviše upamćen po jednom događaju
Foto: EPA/ MARIO CRUZ

U 81. GODINI

PREMINUO BIVŠI PORTUGALSKI PREDSEDNIK: Žorže Sampajo ostaće najviše upamćen po jednom događaju

Planeta -

Bivši portugalski predsednik Žorže Sampajo, najpoznatiji po tome što je 2005. maksimalno iskoristio predsednička ovlašćenja raspustivši parlament i smenivši nestabilnu većinsku vladu, preminuo je danas u 81. godini.

Uzrok smrti nije objavljen, međutim poznato je da je Sampajo hospitalizovan od 27. avgusta zbog poteškoća sa disanjem.

Osvojio dva mandata

Prvi predsednički mandat, koji je protekao prilično mirno, Sampajo je osvojio 1996. Nakon toga, bivši advokat je 2001. osvojio još jedan petogodišnji mandat koji se pokazao turbulentnijim i u kojem je pokazao moć koju predsednik ima, u toj uglavnom ceremonijalnoj službi.

Zbog porasta proračunskog deficita i balansiranja na ivici recesije, 2002. socijalisti su izgubili na parlamentarnim izborima od koalicije desnog centra, socijaldemokrata i Narodne stranke.

Godine 2004. socijalisti i ostale leve stranke žestoko su se usprotivili Sampaju zbog toga što je odbio da održi prevremene izbore nakon što je Žoze Manuel Durao Baroso podneo ostavku na mesto premijera zbog preuzimanja dužnosti predsednika Evropske komisije.

Prvi i za sada jedini predsednik koji je ikada iskoristio tu moć

U pokušaju da osigura političku stabilnost Sampajo je za premijera imenovao drugog socijaldemokratu, Pedra Santanu Lopeza, da bi četiri meseca kasnije zaključio da nova vlada ne postiže željene rezultate i da nema adekvatan kredibilitet u javnosti.

Sampajo je tada maksimalno iskoristio svoja predsednička ovlašćenja, raspustio parlament i raspisao nove izbore koji su se održali u februaru 2005. i koji su vratili socijaliste na vlast na čelu sa premijerom Žozeom Sokratesom.

Sampajo je u nacionalnu istoriju Portugalije tako ušao kao prvi i za sada jedini predsednik koji je ikada iskoristio tu moć, dok je na čelu zemlje vlada sa parlamentarnom većinom.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track