ŠEF BRITANSKIH OBAVEŠTAJACA: Teroristička pretnja za Veliku Britaniju je stvarna i trajna
Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

MI5 sprečila 31 napad

ŠEF BRITANSKIH OBAVEŠTAJACA: Teroristička pretnja za Veliku Britaniju je stvarna i trajna

Planeta -

Šef britanske obaveštajne službe Ken Mekalum izjavio je danas da je teroristička pretnja i dalje "stvarna i trajna" u Velikoj Britaniji i da je stupanje talibana na vlast u Avganistanu verojatno ohrabrilo ekstremiste u zemlji.

Šef MI5 izjavio je za BBC da je njegova organizacija, uz saradnju policije, "sprečila 31 plan napada u poodmakloj fazi" tokom posleednje četiri godine, uglavnom islamističkih, ali i sve veći broj planova atentata krajnje desnice.

Mekalum je dodao da je šest planova napada sprečeno u poslednje dve godine, tokom razdoblja pandemije koronavirusa.

-Teroristička pretnja za Veliku Britaniju je stvarna i trajna, rezimirao je uoči komemoracije 20. godišnjice napada Al Kaide na SAD.

Može doći do jačanja morala ekstremista

Na pitanje o povratku talibana na vlast u Avganistanu, glavni direktor MI5 je ocenio da je to verovatno "ohrabrilo" ekstremiste.

-Nema sumnje da su događaji u Avganistanu ohrabrili neke od ekstremista, a moja organizacija ostaje usresređena na tu vrstu opasnosti i druge pretnje, izjavio je.

Teško je reći da li je Velika Britanija sada sigurnija ili manje sigurna nego što je to bilo u vreme napada 11. septembra, rekao je.

Islamska država "uspela je da učini nešto što Al Kaida nije" inspirisavši mnoge da pokušaju terorističke akcije manjeg obima, objasnio je on.

Kako dodaje, mora se biti na oprezu.

Kurir.rs/BBC/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track