EUFEMIZAM ZA NUKLEARNO ORUŽJE? Severna Koreja navodno testirala novu, STRATEŠKI VAŽNU krstareću raketu dugog dometa
Foto: AP

strateški značaj

EUFEMIZAM ZA NUKLEARNO ORUŽJE? Severna Koreja navodno testirala novu, STRATEŠKI VAŽNU krstareću raketu dugog dometa

Planeta -

Severna Koreja navodno je tokom vikenda uspešno testirala krstareće rakete dugog dometa, a analitičari smatraju da je možda reč o prvom takvom oružju sa nuklearnim kapacitetom.

Kako je prenela državna agencija KCNA, rakete su "strateško oružje velikog značaja", a pogodile su metu udaljenu 1.500 kilometara i pale u teritorijalno more Severne Koreje.

Razvoj raketa predstavlja "strateški značaj posedovanja još jednog efikasnog sredstva odbrane za pouzdanije garantovanje bezbednosti naše države i snažno obuzdavanje vojnih manevara neprijateljskih snaga", objavila je KCNA.

Krstareće rakete Sjeverne Koreje obično izazivaju manji interes od balističkih raketa jer nisu izričito zabranjene rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

"Ovo bi bila prva krstareća raketa u Severnoj Koreji koja je eksplicitno dobila "stratešku ulogu"", rekao je za Rojters analitičar Ankit Panda. "To je uobičajeni eufemizam za nuklearno sposobne sisteme", dodao je.

Ne zna se da li je Severna Koreja obladala tehnologijom potrebnom za izradu bojevih glava dovoljno malih za krstareću raketu, ali je Kim Džong-un ranije ove godine rekao da je razvoj manjih nuklearnih bombi važan cilj.

Ovo su prvi raketni testovi od marta, kada su testirane nove taktičke balističke rakete kratkog dometa. Krstareće rakete mogu biti naoružane konvencionalnim oružjem ili nuklearnim bojevim glavama.

Vest o testiranju pojavila se dan pre susreta glavnih pregovarača za nuklearno pitanje SAD-a, Južne Koreje i Japana u Tokiju koji bi trebalo da razgovaraju o tome kako ponovo pokrenuti pregovore sa Severnom Korejom.

Američka administracija saopštila je ranije da su spremni da razgovaraju sa Pjongjangom o denkulearizaciji Korejskog poluostrva, ali nije pokazala spremnost da ublaži sankcije Severnoj Koreji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track