Najnovije vesti

Merkelova najmoćnija žena sveta, pogledajte top 10

Forbsova lista

Merkelova najmoćnija žena sveta, pogledajte top 10

Planeta
Peti put u šest godina da je po oceni Forbsa Angela Merkel najmoćnija žena sveta

NJUJORK - Nemačka kancelarka Angela Merkel je i ove godine prva na danas objavljenoj Forbsovoj listi 100 najmoćnijih žena sveta, ispred državne sekretarke SAD Hilari Klinton i brazilske predsednice Dilme Rusef. Ovo je peti put u šest godina da je po oceni Forbsa Angela Merkel najmoćnija žena sveta.

Prva tri mesta na spisku ista su kao i prošle godine. Angela Merkel (58) je "čelična lejdi" Evropske unije i glavni akter u ekonomskoj krizi evrozone koja i dalje preti tržištima, piše u obrazloženju časopis, ali i ističe da je godina bila "izuzetna" za Hilari Klinton (64). Sto najmoćnijih žena sveta, među kojima je 11 Evropljanki, rade u biznisu, politici, medijima, tehnologiji, modi, šoubiznisu i dobrotvornim organizacijama, navodi Forbs na svom sajtu (www.forbes.com/power-women).

Ekscentrična Lejdi Gaga sa 26 godina najmlađa je na listi na kojoj je na 14. mestu, a britanska kraljica Elizabeta sa 86 godina je najstarija i nalazi se na 26. mestu. Prosečna starost sto najmoćnijih žena iz 28 zemalja je 55 godina. Snaga ovih žena proizilazi iz njihovog bogatstva, njihove moći, njihove publike, društvenih mreža, navodi Forbs Prvih deset "moćnih žena" su :

1. Angela Merkel, nemačka kancelarka. 2. Hilari Klinton , državna sekretarka SAD 3. Dilma Rusef, predsednica Brazila 4. Melinda Gejts, kopredsednica Fondacije Bil i Melinda Gejts 5. Džil Abramson, urednica Njujork Tajmsa 6. Sonja Gandi, predsednica indijske Kongres partije 7. Mišel Obama, prva dama SAD 8. Kristin Lagard, direktorka MMF-a 9. Dženet Napolitano, ministarka SAD za unutrašnju bezbednost 10. Šeril Sandberg, operativna direktorka društvene mreže Fejsbuk.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...