PARLAMENTARNI IZBORI U NORVEŠKOJ: Premijerka Erna Solberg priznala poraz
Foto: Javad Parsa / AFP / Profimedia

Pobeda laburista

PARLAMENTARNI IZBORI U NORVEŠKOJ: Premijerka Erna Solberg priznala poraz

Planeta -

Opoziciona levica koju predvodi laburista Jonas Gar Store pobednik je parlamentarnih izbora u Norveškoj kojima je dominiralo pitanje eksploatacije nafte, a premijerka Erna Solberg nazvala ga je i priznala poraz.

Pet opozicionih stranaka trebalo bi da osvoji 104 od 169 mesta u Stortingu, što je dovoljno za izbacivanje konzervativne desničarske koalicije Erne Solberg, prema tim projekcijama prevremenih izbora.

0631862915, Norveška, Erna Solberg
foto: Håkon Mosvold Larsen / AFP / Profimedia

Premijerka Erna Solberg nazvala je Sterea kako bi priznala poraz, preneo je list Aftenposten, prema neimenovanom izvoru, javlja Rojters.

Sa sadašnjih 88 mesta, Storeovi laburisti na putu su da osiguraju apsolutnu većinu sa saveznicima, Strankom Centra i Socijalističkom levicom, i neće im trebati druge dve opozicione snage, ekolozi MDG i komunisti Crvene stranke.

0631920658, Norveška, Jonas Gar Store
foto: Gorm Kallestad / AFP / Profimedia

To bi trebalo pojednostaviti pregovore za formiranje koalicijske vlade, za koje se pretpostavlja da će biti dugi i teški.

MDG je uslovio svoju podršku trenutnim prekidom istraživanja nafte u zemlji koja je najveći izvoznik ugljovodonika u zapadnu Evropu, a Store je odbacio taj ultimatum.

Zeleni žele odmah da prekinu istraživanja nafte i zaustave proizvodnju do 2035. Store je odbacio taj ultimatum, rekavši da želi da se bore protiv globalnog zagrevanja bez ugrožavanja radnih mesta.

0631085096, Norveška, Jonas Gar Store, Erna Solberg
foto: Javad Parsa / AFP / Profimedia

Milioner (61), koji je vodio kampanju protiv socijalnih nejednakosti verovatni je budući premijer i zalaže se, poput svojih konzervativnih protivnika za blagi i postupan izlazak iz naftne ekonomije.

"Pada potražnja za naftom. To se događa samo po sebi, po tržišnom zakonu. Trebamo izgraditi mostove prema budućim aktivnostima", objasnio je laburistički zvaničnik za energetska pitanja Espen Bart Eide, prenosi agencija Frans pres.

"Nastavićemo sa naftnim aktivnostima, ali moramo priznati da su najbolje naftne godine iza nas", naglasio je.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track