VRAĆANJE KORENIMA: Maori pokrenuli peticiju za izmenu imena Novog Zelanda
Foto: AFP / AFP / Profimedia

na autohtonom jeziku zemlje

VRAĆANJE KORENIMA: Maori pokrenuli peticiju za izmenu imena Novog Zelanda

Planeta -

Partija naroda Maori (Te Pati Maori) na Novom Zelandu pokrenula je peticiju za promenu zvaničnog imena zemlje u Aotearoa što predstavlja naziv na autohtonom jeziku ove zemlje.

Čelnici partije koja zastupa interese naroda Maori, Raviri Vaititi i Debi Ngareva-Paker, izjavili su kako ova partija želi da uskladi naziv zemlje sa jezikom Te Reo Maori što je ujedno jezik ovog autohtonog naroda, piše Gardijan.

"Davno je prošlo vreme kada je Te Reo Maori vraćen na pravo mesto kao prvi i zvanični jezik ove zemlje. Mi smo zemlja Polinezije - mi smo Aotearoa. To je ime koje će ujediniti našu zemlju. Drugi pokušavaju da ovu temu iskoriste za podele. Novi Zeland je holandsko ime. Pobogu, čak su i Holanđani promenili ime iz Holandija u Nizozemska", rekli su zvaničnici.

Peticija osim zahteva za promenom imena zemlje takođe poziva vladu Novog Zelanda da vrati originalne nazive za sva mesta i gradove na Te Reo Maori jeziku do 2026. godine.

"Tangata whenua (ljudi zemlje) su bolesni do smrti zbog toga što su imena naših predaka osakaćena i zanemarena. Ovo je 21. vek i to se mora promeniti. Dužnost vlade je da učini sve što može da vrati punopravni status našeg jezika. To znači da on mora biti dostupan na televizijama, radiju, putokazima i u obrazovnom sistemu", stoji u peticiji.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern još prošle godine se osvrnula na zvaničnu promenu naziva države i izjavila je kako to nije opcija koja je razmatrana, ali da joj je drago da u javnom prostoru sve češće čuje i naziv Aotearoa.

"Bez obzira na 'problem' menjanja imena zemlje, to ne menja činjenicu da Novozelanđani sve češće za zemlju govore Aotearoa i mislim da je taj potez i više nego pozitivan", rekla je Ardern.

Peticija za promenu naziva države dolazi 49 godina nakon što su pokrenuti zahtevi za uvrštavanje jezika Maora u službenu komunikaciju Novog Zelanda što je na kraju i urodilo plodom pa je jezik i zvanično uvršten kao službeni jezik države.

"Poštujemo ljude koji su se nosili sa tim izazovom. U 2021. godini mi nastavljamo njihovu borbu kako bismo stvorili bolju Aotearou za generacije koje dolaze posle nas", rekao je zvaničnik stranke Raviri Vaititi.

Kurir.rs/The Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track