MISTERIJA O KOJOJ BRUJI AVGANISTAN: Dvojica talibanskih lidera nestala sa lica zemlje, niko ne zna šta im se dogodilo
Foto: EPA/AKHTER GULFAM

živi ili mrtvi?

MISTERIJA O KOJOJ BRUJI AVGANISTAN: Dvojica talibanskih lidera nestala sa lica zemlje, niko ne zna šta im se dogodilo

Planeta -

Vođa grupe mula Haibatula Akundžada i jedan od njihovih najprepoznatljivijih boraca i član vlade, mula Abdul Gani Baradar već neko vreme nisu viđeni u javnosti.

Dvojica visoko rangiranih talibanskih vođa nestala su iz javnosti što je kod nekih Avganistanaca probudilo sumnju da li su vrhovni vođa talibana i zamenik premijera uopšte živi.

Jedan od talbanskih vođa, mula Haibatula Akundžada, nije viđen u javnosti još od kad su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom pre mesec dana. Njegov portparol demantovao je glasine da je preminuo.

Mula Abdul Gani Baradar, jedno od najprepoznatljivijih lica talibana, takođe je nestao. Višednevni nestanak nekadašnjeg šefa političke kancelarije i jedne od ključnih figura u mirovnim pregovorima podstakao je brojna pitanja.

Po Kabulu kruže glasine da je ubijen ili teško povređen nakon što se sukobio sa drugim visokim talibanskim zvaničnikom oko pitanja kako podeliti avganistanska ministarstva, prenosi Gardijan.

Pokušaji zvaničnika da uguše glasine, dodatno su produbili misteriju. Talibani su objavili sliku rukom pisane poruke Baradarovog zamenika u kojoj stoji da se ovaj nalazi u Kandaharu. Nakon toga, podelili su i navodnu Baradarovu audio poruku uz koju su objavljene i neke stare fotografije. To što nisu podelili i video snimak, dodatno je zaintrigiralo Avganistance, budući da talibani više nisu pobunjenička grupa koja se krije a Baradarov lik je prepoznatljiv zbog njegove međunarodne uloge.

Portparol Suhail Šahin osvrnuo se na glasine i demantovao ih na Tviteru.

"Mula Bradar, zamenik premijera Islamskog emirata Avganistana, u glasovnoj poruci je odbacio tvrdnje da je ranjen ili ubijen u sukobu. Kaže da su sve to neosnovane laži", naveo je Šahin upotrebivši alternativni način pisanja Baradarovog imena.

Na snimcima i fotografijama koje su podeljene onlajn i na kojima se navodno vidi da je Baradar u Kandaharu, nema ničega što bi moglo da potvrdi kada su tačno nastale.

Neki događaji iz prošlosti talibana, idu u korist razne teorije. Tako je smrt osnivača, mule Mohamada Omara bila prikrivana gotovo dve godine, a u tom periodu, talibani su nastavili da objavljuju izjave u njegovo ime.

Baradar je, navodno, već izgubio u internim talibanskim sukobima oko toga kako bi trebalo da izgleda nova vlada, tvrdi Afghanistan Analysts Network (Avganistanska analitičarska mreža - AAN).

Od trojice muškaraca koji su služili kao vrhovne vođe talibana pre pada Kabula, Baradar je jedini koji sebi nije obezbedio čelno mesto u nekom važnom ministarstvu. Vojni vođa Jakub Omar, sin jednog od osnivača talibana, postao je ministar obrane, a Siradžudin Hakani ministar spoljnih poslova.

AAN navodi da je gotovo mesec dana posle pada Kabula, primetno odsustvo Akundžade sa javnih i privatnih događaja, zbog čega se smatra da možda više nije živ. Analitčari su primetili da se čak i povućebni mula Omar pojavljivao u javnosti dok je vladao zemljom, mada ne i na video snimcima. Ta pojavljivanja su uključivala sastanke s nekim stranim zvaničnicima i radijske intervjue.

"Sada kada su talibani na vlasti, bilo bi čudno da je Haibatula živ a da se drži tako povučeno. Čini se da on sada funkcioniše kao simbolična figura koja ima moć ujedinjavanja, a da ne mora da govori i pojavljljuje se u javnosti", navode iz AAN.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track