BACIO BOMBU NA DŽAMIJU PA PROMENIO POL: 53 godine robije za vođu ekstremističke grupe Beli zečevi
Foto: Sergio Barrios / Panthermedia / Profimedia

pronašao sebe

BACIO BOMBU NA DŽAMIJU PA PROMENIO POL: 53 godine robije za vođu ekstremističke grupe Beli zečevi

Planeta -

Vođa ekstremističke grupe za koga vlasti tvrde da je "mozak" bombaškog napada na džamiju u Minesoti 2017. osuđen je na 53 godine zatvora.

Emili Kler Hari, koja je ranije bila poznata kao Majkl Hari i koja je nedavno obnarodovala da je transrodna osoba, osuđena je na 53 godine zatvora.

Njeni advokati zalagali su se da dobije minimalnu kaznu od 30 godina zatvora zbog napada na Islamski centar Dar al Faruk u Blumingtonu, dok je tužilaštvo tražilo doživotni zatvor jer, kako su naveli, nije preuzela odgovornost za napad. Žrtve su takođe tražile doživotnu kaznu za Hari.

U bombaškom napadu na centar niko nije stradao, ali su žrtve svedočile o svom strahu i užasu koje su osetile tokom napada koji se dogodio u vreme jutarnje molitve u centru koji služi i kao verska škola i mesna zajednica.

Okružni sudija Donovan Frenk ocenio je da su dokazi jasno pokazali da nameru Emili Kler Hari da "uplaši, zastraši i terorizuje osobe muslimanske veroispovesti" sofisticiranim i isplaniranim napadom, što je suprotno uverenju Sjedinjenih Država da svaki pojedinac može bezbedno i slobodno da praktikuje svoju religiju.

"Diverzitet je snaga naše zemlje. Svako ko to ne razume, ne razume ustavno obećanje koje je mnoge dovelo u ovu zemlju. Sve manje od 636 meseci bi bilo nepoštovanje zakona", presudio je sudija.

Pre donošenja presude, Hari je dala sledeću izjavu: "Koliko je mojih prvih 47 godina života ovde bilo blagoslovljeno, ne mogu da se žalim na poslednje tri... s obzirom na blagosloven i srećan život koji sam imala. Ne mogu da tražim od suda ništa više".

Ona je takođe žrtvama koje su svedočile na njenom suđenju poželela "bogate blagoslove Isusa Hrista".

Hari je bila vođa grupe Beli zečevi i, navodno, je osmislila plan napada na džamiju, motivisana mržnjom prema muslimanima koju je izrazila u manifestu "Pravila belog zeca".

Ostali članovi grupe, koji su bacili bombu u kancelariju imama, opisali su je kao "očinsku figuru" i priznali su krivicu i pristali da svedoče protiv nje u zamenu za kraću kaznu. Njihovo suđenje tek treba da počne.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja