AMERI U PROBLEMU ČIME ĆE SE VOZITI: Cene polovnih automobila odoše u nebo, evo zašto skoro neće pasti VIDEO
Foto: EPA-EFE/ANGEL COLMENARES

tržište

AMERI U PROBLEMU ČIME ĆE SE VOZITI: Cene polovnih automobila odoše u nebo, evo zašto skoro neće pasti VIDEO

Planeta -

Taman kada su cene automobila u SAD izgledale kao da su se spustile sa rekordnih vrednosti, ponovo kreću ka nebu. Kriv je uragan Ida.

Ida je izazvala sveobuhvatne poplave u Luizijani, u koju je 29. avgusta ušla kao uragan, do gusto naseljenog severoistoka, gde su njeni ostaci nekoliko dana takođe napravili veliku štetu. Ubio je najmanje 86 ljudi, a poplavne vode uništile su stotine hiljada automobila, uključujući mnoge koji su bili na parcelama trgovaca automobilima.

Ovo je istovremeno stvorio iznenadnu potražnju za kupovinom automobila, dok je dodatno uništio ionako male zalihe. Uragan Nikolas, koji je u utorak rano pogodio obalu Meksičkog zaliva, mogao bi dodati probleme, posebno ako ponovo izazove poplave u Hjustonu, jednom od najvećih tržišta vlasništva automobila u zemlji.

Oluje nisu mogle da udare u gorem trenutku. "Svaki novi problem sa inventarom automobila je jedan problem previše", rekla je Kaila Rejnolds, menadžer ekonomskih i industrijskih uvida za Koks Automotive.

To znači velike probleme za hiljade ljudi koji su izgubili svoja vozila dok je uragan Ida udario po obali Meksičkog zaliva pre nego što je naleteo na severoistok.

Cene automobila - novih i polovnih - skočile su usled velike potražnje i ograničenih zaliha ovog leta, uzrokovane nedostatkom računarskih čipova i drugih rezervnih delova, što je ograničilo proizvodnju.

Nedostatak su dodatno pogoršale kompanije za iznajmljivanje automobila koje su prodale otprilike trećinu svog voznog parka tokom prvih meseci pandemije kada je putovanje gotovo zaustavljeno. Ove kompanije su obično glavni izvor snabdevanja polovnim automobilima.

Rastuće cene automobila glavni su faktor ukupnog povećanja troškova života, mereno indeksom potrošačkih cena, ključnim nacionalnim meračem inflacije.

Cene automobila su možda dostigle vrhunac - Izveštaj CPI -a u utorak je pokazao da su cene polovnih automobila pale za 1,5 odsto u odnosu na jul, iako su i dalje porasle 32 odsto u odnosu na godinu ranije - dok su cene novih automobila porasle samo 1,2 odsto, što je najniži tempo rasta od aprila. I druge mere cena automobila pokazale su da su cene dostigle vrhunac krajem leta.

Ali taj trend se verovatno neće nastaviti posle Idine. "Oprostite na dosijeu, ali to je savršena olujna situacija. Ovako nešto nikada ranije nije bilo", rekao je Dejvid Paris, viši menadžer za uvid u tržište za Džej -Di Pauer. "Definitivno vidimo da cene polovnih vozila rastu dva do tri meseca nakon oluje. Ali tada postoji zdrav nivo zaliha. Ovo je neistražena teritorija."

Velike oluje mogu uticati na cene automobila širom zemlje mesecima, jer se toliko automobila istovremeno gubi.

"Automobil koji je prošao kroz poplavu u osnovi truli iznutra", rekao je Petrik Olsen, izvršni urednik KarFaksa, koji prati oštećenja na automobilima. "Svaki put kada dobijete blato ili mulj u vezama, to može stvoriti kratki spoj u sistemu, što može dovesti do zastoja automobila tokom vožnje."

Veruje se da je uragan Harvi, koji je pogodio područje Hjustona krajem avgusta 2017. godine, bio najrazorniji po pitanju vozila koja su ozbiljno oštećena ili uništena. Koks Automotiv procenjuje da je do 500.000 vozila u Teksasu izgubljeno od te oluje, u poređenju sa 250.000 za Superstorm Sendi 2012. i 200.000 za uragan Katrina 2005. godine.

Uragan Harvei povećao je veleprodajne cene polovnih automobila širom zemlje za oko 3 odsto u mesecu nakon uragana, a cene su ostale povišene do novembra. Stručnjaci se plaše da će ovaj put biti još gore, čak i ako je pogođeno manje automobila.

"Ovo je istorijski tesno tržište, pa će biti mnogo naduvaniji uticaj koji smo videli u prethodnim olujama poput Harvija", rekla je Rejnolds iz Koks Automotiva.

KarFaks procenjuje da je u oluji izgubljeno najmanje 212.000 vozila. A Er Vorldvajd, koji procenjuje gubitke industrije osiguranja od prirodnih katastrofa, veruje da će osiguravatelji pokriti gubitke više od 250.000 vozila iz Ide. Prema podacima Instituta za osiguranje, samo oko 78 odsto vozila će biti osigurano za ovu vrstu gubitka, što znači da je broj izgubljenih vozila.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track