AFERA KINESKI GENERAL TRESE SJEDINJENE DRŽAVE Načelnik generaštaba VOJSKE SAD: Ovlaštenja nisu prekršena, ništa nije bilo tajno
Foto: EPA-EFE/Greg Nash / POOL

Na kraju Trampovog Mandata

AFERA KINESKI GENERAL TRESE SJEDINJENE DRŽAVE Načelnik generaštaba VOJSKE SAD: Ovlaštenja nisu prekršena, ništa nije bilo tajno

Planeta -

Načelnik generalštaba američke vojske general Mark Mili (Milley) negirao je danas da je prekoračio svoja ovlašćenja time što je telefonirao svom kineskom kolegi na kraju mandata predsednika Donalda Trampa.

"Njegovi pozivi Kinezima i drugima u oktobru i januaru bili su u skladu sa njegovim dužnostima i odgovornostima i sastojali su se u tome da se prenesu uveravanja radi održanja strateške stabilnosti", rekao je portparol generalštaba, pukovnik Dejv Batler u saopštenju.

Predsednik SAD Džo Bajden je izjavio da ima veliko poverenje u generala Milija, dok su republikanski članovi Kongresa tražili da se on smeni.

Mili je u centru polemike izbile posle otrkića dvojice novinara Vašington posta, Boba Vudvorda i Roberta Koste o njegovim kontaktima sa kineskim kolegama pre i posle poslednjih predsedničkih izbora zbog zabrinutosti oko mentalnog zdravlja Donalda Trampa.

U delu "Peril" (Opasnost), koje će izaći narednih dana, novinari tvrde da je Mili dva puta telefonirao svom kineskom kolegi, generalu Liju Zuočengu, da ga uveri da SAD neće iznenada napasti Kinu i da mu da uveravanja o stabilnosti američke države.

Ti pozivi su obavljeni 30. oktobra, neposredno pre američkih predsedničkih izbora i 8. januara dva dana posle napada pristalica Donalda Trampa na zgradu američkog Kongresa.

Portparol generalštaba demantovao je da su ti pozivi obavljeni u tajnosti.

Svi pozivi načelnika generalštaba, uključujući ta dva, se slušaju, koordinišu se i prenose se u ministarstvu odbrane i ostatku vlade, rekao je on.

Portparol je takodje potvrdio da je general Mili okupio generalštab posle napada Trampovih pristalica na Kongres u januaru da podvuče da ;ukoliko bi odlazeći predsednik države naredio nuklearni napad, prethodno treba o tome njega da informiše.

"Sastanak o protokolu oko nuklearnog oružja namenjen je da podseti vodje Pentagona o priznatim i solidnim procedurama u svetlu izveštaja medija o tom pitanju", rekao je portparol u osvrtu na izjave predsednice Predstavničkog doma američkog kongresa Nensi Pelosi.

Pelosi je otkrila da je telefonirala generalu Miliju da se uveri da Donald Tramp, koga je ocenila "neuravnoteženim", ne može da upotrebi nuklearne kodove.

"General Mili nastavlja da deluje u skladu sa ovlašćenjima i pravnoj tradiciji civilne kontrole vojske i u poštovanju svoje zakletve da će poštovati ustav", rekao je portparol.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je danas da predsednik Džo Bajden ne strahuje od zloupotrebe vlasti od strane vojske.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track