NJUJORK TAJMS BRANI BAJDENA: Ovakvog predsednika SAD niko ne vidi! List otkrio ko stvarno vlada Amerikom! VIDEO
Foto: EPA-EFE/ERIN SCOTT, Shutterstock

ulepšavanje

NJUJORK TAJMS BRANI BAJDENA: Ovakvog predsednika SAD niko ne vidi! List otkrio ko stvarno vlada Amerikom! VIDEO

Planeta -

Mitovi o tome kako jedan čovek vlada Amerikom pa samim tim i celim svet su stvar prošlosti. To potvrđuje i mandat sadašnjeg demokratskog predsednika Džoa Bajdena, koji se rado oslanja na svoje saradnike, od kojih neke poznaje tri decenije.

Jezgro Bajdenove administracije čini krug pouzdanih zvaničnika povezanih godinama zajedničkog rada u bliskom timu Baraka Obame, gde je i sam Bajden bio potpredsednik.

Kao senator punih 36 godina i kao potpredsednik osam godina, Bajden je okupio uski krug prijatelja i saradnika od kojih dobija veliku podršku i savete u svim situacijama. Za političke savete, on se obraća grupi koju je pomoćnik Bele kuće nazvao "Bajdenovim istoričarima" u tri Bajdenove predizborne kampanje. Tu je i Brus Rid, politički savetnik koji povremeno vodi kancelariju potpredsednika, Majk Donilon, takođe politički savetnik , i Stiv Ričheti, koji je zakonodavna alfa i omega Bele kuće i Bajdenov dugogodišnji prijatelj.

Bajden visoko ceni kolegijalnost, pa je odmah na početku svog mandata upozorio novoimenovane zvaničnike da će svi biti otpušteni na licu mesta ako ne poštuju i ne sarađuju jedni s drugima. U razgovoru sa velikim brojem sadašnjih i bivših Bajdenovih saradnika, novinari Njujork tajmsa stekli su dobar uvid u način na koji Biden radi, kako razmišlja, s kim se savetuje i šta dovodi do njegovih odluka dok sedi u ovalnoj kancelariji koja ima čekao skoro četiri decenije.

"On ima neku vrstu mantre:" Nikada mi ne možete dati previše detalja ", rekao je novinarima savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. Neki zaposleni, međutim, potvrđuju da nema previše strpljenja za saradnike koji ne mogu da odgovore na njegova brojna pitanja. Obično ruča sa potpredsednikom i veoma uticajnom saradnicom, ženom velike energije i ambicija - Kamalom Haris.

Njegov kabinet je na mnogo načina snažan kontrast kabinetu, odnosno administraciji bivšeg predsednika Donalda Trumpa, a brzo donošenje odluka nije Bajdenov stil.

Tramp i njegovi istomišljenici podrugljivo nazivaju Bajdena "Uspavanim Džoom", ali njegovi saradnici uveravaju da se iza naizgled mirnog spoljnog utiska krije kratki fitilj i opsednutost detaljima.

Nedavno se na Fejsbuku proširio kratki isečak sa sastanka izraelske premijera Naftali Beneta i američkog predsednika u Beloj kući. Snimak je tvrdio da je Bajden zaspao na sastanku, a priču koju je zakleo usred razgovora proširila je ruska državna televizija RT. Ali pokazalo se da to nije istina. Čitav snimak je pokazao Bajdena budnog, pomeranja dlanova dok je slušao šta mu je gost govorio, i odgovarao na njegovo izlaganje.

Džo Bajden radi sve što Donald Tramp nije radio, ali uprkos tome, njegov trenutni rejting je užasan. Gubitak rata podriva poverenje javnosti u bilo kojeg lidera, a kamoli u afganistansku tragediju koja se završila razornom činjenicom da je šačica ekstremista do temelja potukla najveću svjetsku vojnu silu. Zanimljivo je, kako su analizirali američki mediji, da neuspeh koji nanosi najveću političku štetu Bajdenovoj popularnosti nije vojni poraz SAD u Avganistanu, već frustrirajuća borba kod kuće protiv još jedne pandemije koronavirusa.

U najnovijem istraživanju, prvi put od stupanja na dužnost, veći procenat ljudi ne odobrava posao koji obavlja nego što odobrava.

Među glavnim ljudima u Bajdenovom timu je državni sekretar, iskusni diplomata Entoni Blinken (59), dugogodišnji pomoćnik predsednika koji je bio drugi čovek Stejt departmenta u doba Baraka Obame.

Državni sekretar je osoba sa najvećim autoritetom u američkoj vladi i jedan je od ključnih članova Predsedničkog saveta. Njegova funkcija odgovara dužnostima ministra spoljnih poslova u evropskim zemljama.

Bajdenovu politiku morao je da brani Blinken neposredno pre Kongresa ove nedelje, gde se suočio sa teškim optužbama za izdaju zbog povlačenja iz Avganistana. U oštroj tuči, Blinken je okrivio prethodnu Trampovu administraciju koja je branila Bajdenovu odluku o povlačenju trupa i odbacila optužbe da je Stejt department mogao učiniti više kako bi pomogao Amerikancima i ugroženim Avganistancima.

Blinken je odigrao neke od ključnih bezbednosnih uloga u spoljnoj politici tokom mandata Baraka Obame, uključujući odgovor na rusku aneksiju Krima 2014. godine, lociranje i eliminisanje Osame Bin Ladena 2011. i koordinaciju borbe protiv ID.

Džejk Salivan (43) jedan je od najmlađih savetnika za nacionalnu bezbednost u istoriji Bele kuće. Magistrirao je međunarodne odnose na Oksfordu i nasledio Blinkena na svom prethodnom mestu.

Među ključnim ljudima je Lojd Ostina, ministar odbrane, odlikovani penzionisani general sa četiri zvezdice. Ostin je poznavao i sina pokojnog predsednika, Bju Bidena, iz Iraka, gde je bio komandant. Oni su zajedno i išli su i na misu. I na kraju, tu je centar njegovog sveta - njegova supruga Jill Biden, koju nikada nije krio. Predsednikova supruga, on je žestoki zaštitnik po uzoru na Baraka i Mišele Obama, za razliku od hladnih odnosa između Donalda i Melanije Tramp, navodi Njujork Tajms, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track