KIM DŽONG-UN PONOVO IZNENADIO SVET: Lansirao raketu na dosad neviđen način, biće ih još teže uhvatiti! VIDEO
Foto: STR / Newscom / Profimedia

dramatično

KIM DŽONG-UN PONOVO IZNENADIO SVET: Lansirao raketu na dosad neviđen način, biće ih još teže uhvatiti! VIDEO

Planeta -

Čini se da je Severna Koreja prvi put uspešno lansirala balističke rakete iz voza.

Zvanična korejska centralna novinska agencija Pjongjanga saopštila je da su rakete lansirane tokom vežbe "raketnog puka" koji je prenosio sistem naoružanja duž železničkih pruga u planinskom centralnom regionu zemlje i precizno pogodio morski cilj udaljen 800 kilometara (500 milja) .

Državni mediji prikazali su nešto što se činilo kao dve različite rakete koje su se ispaklenje iz lansera vagona obuhvaćenih narandžastim plamenom duž pruga okruženih gustom šumom, prenosi britanski Standard.

Balistički sistem zasnovan na železnici odražava napore Severne Koreje da diverzifikuje svoje mogućnosti lansiranja, koji sada uključuje različita vozila i kopnene rampe, a na kraju mogu uključiti i podmornice.

Ispaljivanje projektila iz voza moglo bi da poveća mobilnost, ali neki stručnjaci kažu da će jednostavne železničke mreže Severne Koreje koje prolaze kroz njenu relativno malu teritoriju neprijatelji brzo uništiti tokom krize.

To se dešava nakon što su dve korejske ispaljene rakete ispalile sate u razmacima u dvobojnim prikazima vojne moći. Lansiranje je podcrtalo povratak tenzija između rivala usred produženog zastoja u razgovorima predvođenim SAD-om čiji je cilj smanjivanje nuklearnog programa Severne Koreje.

"Naše vojne procene da Severna Koreja kontinuirano razvija različitu mobilnu opremu za lansiranje", rekao je pukovnik Kim Jun-rak, portparol Zajedničkog načelnika štaba Južne Koreje. On je rekao da južnokorejska i američka vojska nastavljaju ispitivanje lansiranja Sjevera.

Severnokorejski lider Kim Džong-un obećao je na partijskom kongresu u januaru da će pojačati svoje nuklearno odvraćanje pred američkim sankcijama i pritiskom.

Objavio je dugačku listu želja za sofisticiranim naoružanjem, uključujući interkontinentalne balističke rakete većeg dometa, podmornice na nuklearni pogon, špijunske satelite i taktičko nuklearno oružje.

Na drugom ipokazivanju tokom vikenda, Sever je rekao da je testirao nove krstareće rakete, koje namerava da napravi nuklearne, koje mogu da pogode ciljeve udaljene 1.500 kilometara (932 milje), što je udaljenost koja stavlja sve japanske i američke vojne objekte tamo dohvatiti.

Nekoliko sati nakon najnovijeg lansiranja Severne Koreje, Južna Koreja je izvestila o prvom testu balističke rakete lansirane podmornicom. Dok su predsednik Mun Jae-in i drugi visoki zvaničnici gledali, projektil je poleteo sa podmornice i pogodio naznačenu metu, saopštila je predsednikova kancelarija.

Kim Io-Jong, moćna sestra sjevernokorejskog lidera, zappretila je "potpunim uništenjem" bilateralnih odnosa zbog komentara Muna dok je posmatrao test, kada je rekao da će rastući kapaciteti konvencionalnih raketa na jugu "sigurno odvraćanje" od Severnokorejska provokacija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja