CEO ŽIVOT TO RADIM, ZAŠTO BIH SAD STALA? Upoznajte Virdžiniju Oliver, 101-godišnjeg lovca na jastoge VIDEO, FOTO
Foto: Joseph Prezioso / AFP / Profimedia

žena zmaj

CEO ŽIVOT TO RADIM, ZAŠTO BIH SAD STALA? Upoznajte Virdžiniju Oliver, 101-godišnjeg lovca na jastoge VIDEO, FOTO

Planeta -

Kada je Virdžinija Oliver počela da lovi jastoge u blizini stenovite obale Mejna, Drugi svetski rat nije bio ni u najavi, telefon je bio novotarija a žene u ribarskom svetu, retkost.

Gotovo vek kasnije, Oliver koja ima 101 godinu i dalje radi svoj posao. Najstariji lovac na jastoge u državi i vrlo verovatno jedan od najstarijih na svetu. Oliver i dalje vredno obilazi svoje zamke kod obale Roklenda, sa 78-godišnjim sinom Maksom.

Oliver je počela da lovi jastoge kada je imala 8 godina. Ovih dana ih lovi uz pomoć broda koji je pripadao njenom pokojnom mužu i koji nosi njeno ime "Virdžinija". Kaže da nema nameru da prestane ali da je brine stanje populacije jastoga u Mejnu, što je goruća tema ovih dana.

"Radim to ceo život, pa ne vidim razlog da sad prekinem", rekla je ona Asošijejted presu.

Industrija jastoga promenila se tokom decenija koje je Oliver provela na vodi i jastozi su od hrane za radničku klasu postali delikates za bogate. Jastozi su se prodavali za 28 centi po funti na dokovima kada je ona počela da ih lovi, sada je cena 15 puta veča. Žičane zamke zamenile su njene voljene drvene kaveze koji sada služe kao dekoracija u restoranima morske hrane.

Drugi aspekti su iznenađujuće isti. Jastoge i dalje lovi uz pomoć mamca od malih riba. I svakog dana ustaje pre petlova kako bi izvezla brod na pučinu. Na neki način, Virdžinija je rođena za ovaj život. Njen otac je bio prodavac jastoga početkom 20. veka i vodeći je sa sobom na putovanja, preneo je na nju ljubav prema poslu.

Vejn Grej, porodični prijatelj koj živi u blizini kaže da je pre nekoliko godina Oliver doživela neprijatnost kada ju je kraba uhvatila za prst pa je morala da ide na ušivanje. Uprkos sedam šavova, nikada nije pomislila da odustane od lova na jastoge.

"Lekar ju je pitao: Zašto idete u lov? A ona mu je odgovorila: Jer to želim", ispričao je Grej.

1 / 5 Foto: Joseph Prezioso / AFP / Profimedia

Posle svih ovih dogina, Oliver je i dalje oduševljena kada za večeru pripremi jastoga i uglavnom to zadovoljstvo priređuje sebi jednom nedeljno. I nema nameru da prekine sa lovom na jastoge.

"Volim to, volim da sam na vodi. I nastaviću to da radim dokle god budem mogla", rekla je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track