ZAVRŠENO GLASANJE U RUSIJI: Jedinstvena Rusija ubedljivo vodi sa 43 odsto glasova! Komunisti na drugom mestu! VIDEO
Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

kreće prebrojavanje

ZAVRŠENO GLASANJE U RUSIJI: Jedinstvena Rusija ubedljivo vodi sa 43 odsto glasova! Komunisti na drugom mestu! VIDEO

Planeta -

Glasanje na izborima za Državnu dumu završeno je na celoj teritoriji Ruske Federacije, izborne komisije počinju da prebrojavaju glasove i spremaju se da objave prve preliminarne rezultate.

Vladajuća Jedinstvena Rusija, lojalna predsedniku države Vladimiru Putinu, osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima, pokazuju delimični rezultati.

Izborna komisija objavila je rezultate sa 21 odsto biračkih mesta, prema kojima je Jedinstvena Rusija osvojila 43,39 odsto glasova.

Reč je o rezultatima za 225 poslanika Državne dume koji se biraju po proporcionalnom sistemu, odnosno putem lista, dok će preostalih 225 članova donjeg doma parlamenta biti izabrano po većinskom principu, individualnim nadmetanjem kandidata.

Kandidati Jedinstvene Rusije vode u 143 od 225 izbornih jedinica u kojima se poslanici biraju po većinskom izbornom sistemu, prenosi agencija Frans pres.

S obzirom na mali broj obradjenih biračkih mesta, za sada nije jasno da li će Jedinstvena Rusija zadržati dvotrećinsku većinu u parlamentu, potrebnu za promenu Ustava.

Jedinstvenu Rusiju sledi Komunistička partija (KPRF) sa 25% i Liberalno demokratska partija (LDPR), koje do sada imaju 9,6% glasačkih listića, prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija, prenosi RT

Biračka mesta širom zemlje bila su otvorena od 8:00 do 20:00 po lokalnom vremenu, poslednji put su se zatvorila u najzapadnijem regionu Rusije - Kalinjingradskoj oblasti - u 21:00 po moskovskom vremenu. S obzirom na to da je glasanje na izborima za stanovnike Kamčatke i Čukotke počelo 16. septembra u 23:00 po moskovskom vremenu, ukupno za Ruse, izborni proces je trajao skoro četiri dana.

Međutim, građani Ruske Federacije koji se nalaze u inostranstvu i dalje mogu učestvovati u izbornim procedurama, poslednja biračka mesta biće zatvorena u ruskim diplomatskim predstavništvima u zemljama Severne i Južne Amerike, kada se sumiraju rezultati glasanja u Ruska Federacija.

Godine 2021, savezni izbori su, zbog nepovoljne epidemiološke situacije povezane sa širenjem koronavirusa, prvi put održani u tri dana - 17., 18. i 19. septembra. Prema podacima Centralne izborne komisije Ruske Federacije 18:00 po moskovskom vremenu u nedelju, preliminarna izlaznost birača bila je 45,15%. Poređenja radi, izlaznost na izborima za Državnu dumu 2016. godine bila je fiksna na 47,88%.

Istovremeno, 2021. godine u sedam regiona Ruske Federacije, uključujući Moskvu, korišćena je tehnologija daljinskog elektronskog glasanja, ukupno se za učešće prijavilo oko 2,6 miliona birača od 108 miliona. u šest regiona Ruske Federacije iznosilo je 93,21%

Prema CIK -u i ruskim i međunarodnim stručnjacima, izbori su održani bez ozbiljnijih prekršaja. Prema rečima šefice Centralne izborne komisije Ele Pamfilove, prekršaji na izborima postali su "reda veličine manje" u poređenju sa pokazateljima prethodnih izbornih ciklusa, ali se svako od ovih kršenja "ne može sakriti".

Dakle, prema podacima CIK -a u 17.30 po moskovskom vremenu u nedelju, glasački listići su proglašeni nevažećim u 17 konstitutivnih subjekata Ruske Federacije - ukupno 8.539 glasačkih listića na 54 biračka mesta. Prema rečima Pamfilove, na teritoriji Rusije potvrđeno je samo 12 slučajeva popunjavanja glasačkih listića u 8 konstitutivnih subjekata Ruske Federacije.

Istovremeno sa izborima za Državnu dumu, održani su direktni izbori za šefove devet konstitutivnih entiteta Ruske Federacije i 39 regionalnih parlamenata.

Kurir.rs/Tass

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track