IZBORI U KANADI: Pobedu odneli liberali Džastina Trudoa, ali i dalje ostaje otvoreno jedno pitanje FOTO
Foto: ANDREJ IVANOV / AFP / Profimedia

posle teške kampanje

IZBORI U KANADI: Pobedu odneli liberali Džastina Trudoa, ali i dalje ostaje otvoreno jedno pitanje FOTO

Planeta -

Narednu vladu Kanade formiraće Liberalna stranka premijera Džastina Trudoa, objavili su rano jutros kanadski mediji na osnovu prvih izbornih rezultata.

Preliminarni rezultati ne ukazuju na to da li će premijer biti na čelu većinske ili manjinske vlade.

Trudo zahvaljujući pobedi liberala dobija treći mandat posle vrlo teške kampanje.

U zemlji sa šest vremenskih zona, poslednja birališta su se zatvorila u 19.00 sati (utorak 4.00 sata po srednjoevropskom vremenu) na zapadu, u Britanskoj Kolumbiji, na pacifičkoj obali i u Jukonu.

0633079942, Kanada, izbori, glasanje
foto: Paola Chapdelaine / AFP / Profimedia

Premijer na odlasku raspisao je sredinom avgusta prevremene izbore pokušavajući da osvoji većinu koju je izgubio dve godine ranije. Međutim, još se ne može znati da li je pobedio umerenog konzervativca Erina O'Tula koji je uspešno vodio kampanju.

Džastin Trudo je na izlasku sa birališta u Montrealu rekao da je "spokojan". "Radili smo naporno u ovoj kampanji i Kanađani sada donose važnu odluku", rekao je za AFP u društvu supruge Sofi Gregoar i dece.

"Ponosan što danas glasam, učinite i vi isto!", pozvao je pak Erin O'Tul na Tviteru, objavivši i fotografiju sa birališta u pratnji supruge. O'Tul je temeljio kampanju na obećanju da će biti simbol obnove, želeći da privuče i glasače centra.

Nedugo pre zatvaranja blirališta mesna glasila su objavila snimke većeg broja glasača koji čekaju u redu ispred birališta u velikim gradovima.

0633079387, Kanada, izbori, glasanje
foto: Ian Willms / Getty images / Profimedia

Pred izbore Trudo je upozorio građane da bi njegovi konzervativni protivnici mogli da oslabe borbu države protiv epidemije korona virusa.

Trudo podržava obaveznu vakcinaciju za sve koji žele da putuju avionom ili vozom, čemu se konzervativci protive.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track