TREĆI OSUMNJIČENI: Britanska policija identifikovala komandanta operacije trovanja Skripalja novičokom
Foto: AFP / AFP / Profimedia

trovanje u salsberiju

TREĆI OSUMNJIČENI: Britanska policija identifikovala komandanta operacije trovanja Skripalja novičokom

Planeta -

Britanska policija identifikovala je trećeg osumnjićenog za trovanje ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Salsberiju 2018. godine.

Sergej Fedotov, pravo ime Denis Sergev, optužen je za pokušaj ubistva Skripalja i policajca Nika Bejlija. Dauning strit je naveo da će uraditi sve da privedu pravdi osumnjičene, ali da ne očekuju da će se to dogoditi.

Skripalj i njegova ćerka teško su se razboleli kada su u martu 2018. pripadnici ruske vojne obaveštajne službe namazali nervni agens novičok po njihovim kvakama.

Istim otrovom je pokušano ubistvo žestokog kritičara Vladimira Putina, Alekseja Navaljnog.

Fedotov je, navodno, bio komandant timu koji su činili Aleksander Miškin koji je u Britaniji koristio ime Aleksander Petrov i Anatoli Čepiga, koji je u Britaniji imao alijas Ruslan Boširov.

Britanske vlasti smatraju da su trojica osumnjićenih povezani sa tajnom službom GRU i da su učestvovali u sličnim operacijama u Bugarskoj i Češkoj, kao i da je Fedotov bio glavnokomandujući, jer nije bio u Salsberiju u trenutku pokušaja ubistva, ali se sa Miškinom i Čepigom sreo pre toga u Londonu.

Slučaj Skripalj dodatno je zategao odnose Moskve i Zapada. Tadašnja britanska premijerka Tereza Mej optužila je Rusiju za pokušaj ubistva što je dovelo do izbacivanja stotina diplomata iz Rusije i zašadnih zemalja.

Moskva odlučno demantuje svaku umešanost u trovanje u Salsberiju.

Ranije danas, Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Rusija odgovorna za ubistvo bivšeg KGB agenta aleksandra Litvinjenka koji je umro u Londonu 2006. nakon što je popio čaj otrovan radioaktivnim polonijumom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track