NEVEROVATNI PRIZORI ZABORAVLJENOG GRADA DUHOVA: Suša otkrila temelje starog gradića u Juti potopljenog pre 64 godine! FOTO, VIDEO
Foto: Printscreen Twitter/@DevonDewey

snimljeno dronom!

NEVEROVATNI PRIZORI ZABORAVLJENOG GRADA DUHOVA: Suša otkrila temelje starog gradića u Juti potopljenog pre 64 godine! FOTO, VIDEO

Planeta -

Zaboravljeni "grad duhova" koji je potopljen nakon što je izgrađena brana izdigao se iz svog "vodenog groba" 64 godine kasnije.

Grad Rokport u američkoj saveznoj državi Juta, potpuno je nestao 1957. godine - pet godina nakon što je Bela kuća dala zeleno svetlo za izgradnju brane Vanšip.

U to vreme, ukupno 27 porodica još je živelo u nekad uspešnom gradiću, smeštenom u uskom delu doline Veber na ušću kanjona Tri milje, prenosi Dejli star.

Preostali stanovnici protestovali su, ali vlada je nastavila sa kupovinom cele doline i pripremajući se za izgradnju brane stvorila rezervoar Rokport, brzo potopivši celu zajednicu.

0241533793, Rokport jezero, Juta, brana
foto: Gary Whitton / Alamy / Alamy / Profimedia

Prošle nedelje, Devon Devi je dronom snimio neverovatne prizore ozbiljne suše koja je otkrila temelje starog grada i objavio ih na Tviteru.

"Bilo je zaista zanimljivo stajati na vidikovcu nad rezervoarom i videti slabe tragove temelja starih kuća i puta ispod mesta gde bi voda obično bila", rekao je on za KSL Njuz.

"Celo područje je prilično ravno i ujednačeno, pa iako su temelji stari i uglavnom nestali, i dalje ih možete jasno videti ako znate gde da tražite. Korišćenje drona za dobijanje "više" perspektive pomoglo je da se vidi gde su strukture nekada stajale, pre više od 70 godina", dodao je.

Grad je prvi put naseljen 1860. godine

Nakon što je vlada otkupila zemlju skoro sto godina kasnije, neke zgrade su uklonjene kako bi se mogle sačuvati za istoriju.

0241533775, brana, Rokport jezero, Juta
foto: Gary Whitton / Alamy / Alamy / Profimedia

Premeštene su u Pionir Vilidž u zabavnom parku Lagun u Farmingtonu.

Iako je nivo vode opao, tlo može biti blatnjavo zbog godina provedenih pod vodom, pa su zvaničnici savetovali ljude da budu oprezni i da koriste dronove ako žele da vide ostatke "grada duhova".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track